VIDEO | Sebastian Burduja, aplaudat la COP28. „S-ar putea să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem energie deloc”

Publicat: 05/12/2023, 19:28
Actualizat: 05/12/2023, 19:39

România este pregătită să joace un rol de lider în efortul global privind triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiune, pe toate palierele, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în susținerea aderării la „Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică”, în cadrul reuniunii COP28.

Ministrul Energiei a fost aplaudat de colegii săi reuniți la COP28 atunci când a prezentat argumentele în favoarea energiei verzi. Tototodată, Sebastian Burduja a reiterat apelul privind conștientizarea importanței securității energetice, cu referință la proiectul pe care în susține de la începtutul mandatului, centrala de la Tarnița – Lăpuștești.

„Astăzi (marţi n.r), în faţa a 53 de miniştri omologi din toată lumea, am avut onoarea să susţin aderarea României la «Declaraţia globală privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică». Obiectivul este triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030. Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Vom avea sau nu un viitor pe această Planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.). Le-am spus astăzi colegilor miniştri reuniţi din întreaga lume despre succesele României din ultimii ani, atât prin creşterea numărului de prosumatori, cât şi prin mobilizarea mediului privat şi creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile. Iar energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură. Şi le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în ţările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generaţii”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Intervenţia sa integrală a fost postată pe reţeaua de socializare:

„Mulțumesc foarte mult și România susține cu entuziasm acestă declarație.

Cred că acest lucru nu va fi greu, va fi incredibil de greu, dar întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: „Putem să ajungem acolo suficient de repede?”.

Exemplul României arată că ceea ce ne trebuie nu este numai un parteneriat între guverne, ci între şi între cetăţeni şi sectorul privat.

Și una dintre lecţiile învăţate de România este că finanţarea prin granturi funcţionează cu adevărat.

În România, în urmă cu un an şi jumătate, aveam mai puţin de 20.000 de gospodării care aveau instalate panouri fotovoltaice.

Astăzi avem peste 100.000 de gospodării, iar capacitatea lor instalată este mai mare decât capacitatea instalată a centralei noastre nucleare.

În plus, în ceea ce priveşte companiile private, am pus la dispoziţie o finanţare de aproape două miliarde de euro, finanţare europeană şi de la bugetul naţional, iar răspunsul pieţei a fost incredibil. Ne aşteptăm să avem undeva între 6 şi 8 GW capacităţi fotovoltaice şi eoliene până în 2030 prin această finanţare.

Vreau să mai punctez pe scurt problema securităţii: S-ar putea să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem energie deloc.

Deci, în termeni de modernizare a rețelei și de echilibrare a reţelei, aş vrea să subliniez importanţa stocării, în special a stocării în hidrocentrale prin pompaj, care tinde să fie mult mai prietenoasă cu mediul decât câmpiile de baterii.

Deci acesta este un îndemn către toţi să aibă în vedere stocarea în hidrocentrale şi o modalitate pentru accelerarea acordării de autorizaţii.

Pentru că putem face acum câteva compromisuri pe plan loc pentru un singur proiect, să salvăm o întreagă planetă.

În concluzie, din punctul meu de vedere, o declarație înseamnă acțiune, nu doar cuvinte, și pe măsură ce fiecare dintre noi merge în țările natale, să nu uităm că această misiune nu este pentru alegerile viitoare, ci pentru generația următoare.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în...
Premierul Slovaciei a fost împușcat la Handlova. Prima imagine cu atacatorul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Lege pentru toate FEMEILE din România. Devine obligatoriu în fiecare județ
Schimbările prin care a trecut Răzvan Simion după despărțirea de Lidia Buble.
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cea mai veche baterie funcționează neîntrerupt de peste 180 de ani
×