Avertismentul lui Sebastian Burduja: „Prosumatorii incorecți vor fi sancționați. Stocarea e cea mai importantă nevoie a Sistemului Energetic Național”

Publicat: 28/11/2023, 18:37

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, marți, că susține prosumatorii, atât timp cât ei au un comportament corect, care nu îi afectează pe ceilalți români care ar vrea să își monteze instalații din resurse regenerabile pentru consum propriu. În acest sens, el a anunțat a discutat cu ministrul Mediului, pentru a include capacități de stocare în viitoarele programe guvernamentale Casa Verde fotovoltaice.

„Noi, ca minister, încurajăm acest fenomen al prosumatorilor, pentru că, din perspectiva unei politici publice, înseamnă energia viitorului și sistemul energetic al viitorului și îndeplinește cele trei D-uri: descentralizare, digitalizare, decarbonizare”, a spus Sebastian Burduja, la o un eveniment de specialitate.

Ministrul Energiei a admis, și cu această ocazie, că creșterea spectaculoasă numelui de prosumatori, și ca urmare a programelor Casa Verde, de la mai puțin de 20.000 de consumatori la început de 2022 până la peste 100.000 astăzi, cu o putere instalată într-adevăr de peste 1.000 MW – 1.200 MW, conform ultimei raportări de la ANRE, implică și provocări.

„În primul rând presiunea aceasta pe rețele, dar ea nu trebuie să fie o frână în calea fenomenului. Sigur, la nivel tehnic, discutăm de o anumită limitare a sistemelor – pe înțelesul tuturor românilor, sârma nu poate duce decât un anumit număr de prosumatori în acest moment, dar e la fel de adevărat că există și posibilitatea de a investi în sistemul de distribuție prin fondurile proprii ale operatorilor de distribuție, dar și prin Fondul pentru modernizare”, a explicat Sebastian Burduja.

El a dat exemplu că la minister urmau să se semneze marți încă șase contracte importante cu distribuitorii, pentru modernizarea rețelelor, ceea ce înseamnă în total 15-16 contracte semnate până acum, deci aproape jumătate din tot bugetul disponibil, de 4.000.100.000 lei, suplimentat recent cu încă 500 de milioane de euro, în cadrul Fondului pentru modernizare.

În acest context, ministrul a reiterat susținerea pentru acest fenomen, dar a atras atenția că cei care își instalează capacități care depășesc cu mult nevoile de consum ar putea fi sancționați.

„Din perspectiva mea, prosumatorii, repet, trebuie încurajați și cred că ne dorim cu toții un mediu corect al consumatorilor. Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult mai mare decât cea necesară pentru acoperirea consumului propriu și acest comportament incorect cred că ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți să ai o capacitate de 10, de 20 de ori sau de 30 de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că asta înseamnă de fapt, să beneficiezi de anumite facilități pe care n-ar trebui să le ai. Dacă ești prosumator, nu ești un producător pur, nu acesta este sensul acestui fenomen. Din perspectiva mea și cred că e în interesul consumatorilor corecți, repet, să se sancționeze împreună cu Autoritatea aceste situații”, a declarat Sebastian Burduja.

„Stocarea să fie o prioritate zero”

Cu această ocazie, ministrul Energiei a precizat că o soluție pentru a elibera din presiunile asupra rețelelor de distribuție este cumpărarea de capacități de stocare.

„Din perspectiva mea, stocarea e cea mai importantă nevoie a Sistemului Energetic Național și de aceea, de la începutul mandatului, împreună cu noul ministru de la Ministerul Mediului, dl. Fechet, am discutat acest lucru și am agreat împreună ca aceste viitoare ediții ale programului Casa Verde să includă această componentă de stocare. Stocarea în baterie, încă scumpă, fără un sprijin din partea statului, prin fonduri, nu rentează întotdeauna sau este o investiție care nu e la îndemâna fiecărui consumator, fiecărui utilizator”, a spus ministrul Energiei.

„Pentru încurajare stocării există o linie, un program cheie în fondul pentru modernizare, el n-a fost încă finalizat, deci avem probabil undeva la jumătate de miliard de euro pe care vrem să-l punem la bătaie în următorul an de zile, în prima jumătate a anului viitor și le-am trasat colegilor mei această prioritate, dintre toate programele-cheie ale Fondului pentru modernizare, stocarea să fie o prioritate zero și acolo sper să existe aceeași același apetit din partea mediului privat de a accesa aceste fonduri, de a instala baterii și de a ne ajuta, pe de o parte, să fim mai rezilienți, mai siguri și în același timp, să existe o echilibrare mai bună a Sistemul Energetic Național. Pentru că dacă mergem împreună la Dispeceratul energetic și au fost și zilele trecute, nu este întotdeauna simplu să gestioneze ponderea în creștere accelerată a energiei intermitente, energia regenerabilă”, a subliniat ministrul Energiei.

Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a detaliat, luni, la o conferință de specialitate, că prosumatorii, în momentul de faţă, la finalul lui septembrie, avem 97.000, cu o capacitate instalată de 1.225 MW. „Am început anul cu 44.000 de prosumatori şi la momentul respectiv aveau o capacitate de 478 MW. Ne aşteptăm ca, până la finalul anului, să ajungem în jur de 1.500 MW, spre 1.600, iar la finalul T1 să ne apropiem – cu speranța că se va debloca și proiectul Casa Verde fotovoltaic, de la AFM, și va începe implementarea noilor capacități, o să ajungem undeva spre 2.000 MW”, a precizat vicepreședintele ANRE.

Și Gabriel Andronache a reiterat ideea nevoii unei noi reglementări pentru a gestiona situația prosumatorilor și impactul asupra sistemului energetic național. „Au existat discuţii încă de acum o lună la nivel guvernamental ca următorul proiect Casa Verde fotovoltaice să fie împreună cu capacitate de stocare”, a spus oficialul, luni.

Sebastian Burduja a explicat însă că stocarea nu este singura soluție, amintind de impactul pe care stocarea în baterii l-ar putea avea asupra mediului.

„Nu avem o soluție pentru reciclarea bateriilor pe termen lung. Nu avem o soluție pentru condiții mai prietenoase cu mediu, în care se exploatează materialele, mineralele necesare critice n pentru aceste baterii. Și eu sunt declarat un fan (adept – eng.) al stocării prin hidrocentrale cu acumulare cu pompaj, de tipul Tarnița – Lăpuștești. Cred că este un proiect care trebuie făcut – și nu doar el – deci la nivelul întregului sistem, dacă discutăm de echilibrarea întregului sistem, avem nevoie și de astfel de mari baterii verzi”, a declarat Sebastian Burduja.

Ultimele schimbări legislative

Ministrul Energiei a afirmat că este mai mult decât bucuros să primească observații, propuneri și să reglăm cadru legislativ.

„Acesta e principalul mandat al ministerului să propună legislație, să modifice, să îmbunătățească acest cadru, dar nu o putem face singuri. Și am spus de la bun început că din perspectiva resursei umane, a expertizei disponibile în tot sectorul public, nu doar Ministerul Energiei, deși din păcate noi avem cele mai mici salarii din tot arcul guvernamental central, avem nevoie de implicarea mediului privat și suntem deschiși să vă strângem mâna și să avem acest partener deschis în care definim împreună ce trebuie făcut, ce trebuie reglat la nivel legislativ”, a spus ministrul.

Sebastian Burduja a fost întrebat de presă să comenteze prevederea din Legea energiei, modificată recent, în sensul că chiar și prosumatorii foarte mari, cu puteri instalate de până la 900 kW, sunt scutiți de plata dezechilibrelor în rețea.

„Este o întrebare bună și deloc ușoară și sunt convins că ANRE are o poziție în acest sens. Eu v-am enunțat un principiu: prosumatorii corecți pot avea de suferit din cauza unor prosumatori incorecți. (…) Ministerul Energiei, în consultare cu ANRE, putem lua în considerare (o inițiativă de modificare legislativă – n.r.). Așteptăm de la ANRE să vedem care este dimensiunea problemei, dacă este vorba de cazuri izolate sau e o problemă sistemică”, a precizat ministrul Energiei.

„Sigur că Parlamentul are o voință suverană, dar în baza analizelor pe care Autoritatea le face, cu siguranță putem interveni și să corectăm eventualele deficiențe ale cadrului legislativ primar”, a conchis Sebastian Burduja.

Sursa foto: Fcaebook – EFdeN

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni