Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA

Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA
Arhiepiscopul ÎPS Teodosie / Sursa FOTO: dottotv.ro
Publicat: 06/12/2023, 08:35

Secretariatul de Stat pentru Culte a făcut publice detalii privind retragerea cererii de finanțare depuse de către Arhiepiscopia Tomisului în data de 27 iulie 2023. „Mana cerească” a lui ÎPS Teodosie viza acordarea unui sprijin financiar pentru „lucrări de intervenție în primă urgență punere în siguranță monument istoric – palatul arhiepiscopal” și avea un deviz în valoare de 701.985 lei.

Potrivit Secretarului de Stat pentru Culte, Ciprian Olinici, cererea a fost retrasă la 1 septembrie 2023, la solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece s-ar fi identificat o altă sursă de finanțare, după ce situația a devenit complicată în urma anchetei jurnaliștilor de la Recorder.

„În ultimii doi ani toate dosarele eligibile depuse de către unitățile de cult aparținând cultelor recunoscute din România au primit finanțare. În cazul cererii depuse de către Arhiepiscopia Tomisului în data de 27.07.2023, prin care se solicita acordarea unui sprijin financiar pentru „lucrări de intervenție în primă urgență punere în siguranță monument istoric – palatul arhiepiscopal”, cu un deviz în valoare de 701.985 lei, precizăm că aceasta a fost retrasă, în data de 01.09.2023, printr-o solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece a fost identificată o altă sursă de finanțar”, se arată într-un mesaj trimis de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru Hotnews.ro.

În contextul retragerii cererii de finanțare, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Acesta a negat vehement că ar fi participat sau intermediat discuția cu un presupus investitor, deși există dovezi filmate cu camera ascunsă.

Ancheta a fost demarată în urma unei investigații publicate de Recorder, care a prezentat imagini filmate cu camera ascunsă, în care un preot, pretinzând a fi om de afaceri, îi propune arhiepiscopului Teodosie obținerea unei finanțări de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă. „Este mană cerească” spunea ÎPS Teodosie în fața presupusului investitor.

Secretariatul de Stat pentru Culte a asigurat că a furnizat procurorilor toate documentele solicitate în legătură cu acest caz și s-a delimitat ferm de orice încercare de influențare a modului în care sprijinul financiar este acordat unităților de cult.

Cum răspunde Arhiepiscopia Tomisului?

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au emis un comunicat de presă în urma anunțului făcut de DNA cu privire la urmărirea penală a Înalt Prea Sfințitului Teodosie. Aceștia au precizat că vor reveni cu informații noi atunci când avocații vor avea acces la elementele dosarului.

Comunicatul menționează că aspectele aduse în discuție de procurori sunt, probabil, cele prezentate în materialul video apărut în presă. Arhiepiscopia Tomisului a solicitat încă din 21 noiembrie autorităților publice să evalueze dacă fapta presupusului „intermediar” intră sub incidența anumitor articole din Codul Penal și să acționeze corespunzător.

De asemenea, Arhiepiscopia și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și soluționarea situației, menținând punctul de vedere privind nevinovăția ÎPS Teodosie și a Consilierului eparhial.

“Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puţin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumuseţea rugăciunii şi a trăirii creştine. Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×