Prima pagină » Sănătate » Alte 445 de cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână, în România / Județele cele mai afectate – HARTĂ

Alte 445 de cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână, în România / Județele cele mai afectate – HARTĂ

Alte 445 de cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână, în România / Județele cele mai afectate - HARTĂ
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Facebook

Alte 445 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, în ultima săptămână, în România. Cele mai afectate județe sunt Mureș și Brașov, unde se  înregistrează circa jumătate din  îmbolnăvirile din toată țara.

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă (pojar) a ajuns la 2.455 de cazuri, față de 2.010 în urmă cu o săptămână.

Epidemia s-a extins în 34 de județe și municipiul București, față de 29 de județe plus Capitala, în urmă cu o săptămână, potrivit datelor publicate miercuri de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), citate de G4Media.

Conform datelor publicate miercuri, creșterea numărului de cazuri s-a accelerat, în ultima săptămână fiind raportate 445 de noi îmbolnăviri, reprezentând 18% din totalul celor confirmate de la începutului anului 2023 și până în prezent.

În ultima săptămână nu a fost înregistrat niciun deces din cauza rujeolei.

Cele mai afectate județe. Harta îmbolnăvirilor

Cele mai afectate județe. Harta îmbolnăvirilor

Cele mai afectate județe. Harta îmbolnăvirilor

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, la nivel național

Marți, 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Decizie a fost luată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății.

Rafila: „Declararea epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că declararea epidemiei de rujeolă în România face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare.

Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.

În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El încurajează părinții să se prezinte cu copiii la vaccinare.

Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie.

Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Care sunt simptomele rujeolei

Este important de știut care sunt simptomele rujeolei, dar și complicațiile grave care apar. Se poate ajunge chiar la deces!

Rujeola (pojarul) este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Este o boală a copilăriei care afectează celulele pulmonare și faringiene. Se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.

Virusul care provoacă rujeola poate rezista până la 2 ore pe suprafețe sau în aerul din camera în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat.

De obicei, rujeola se manifestă printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ două săptămâni de la infectare. Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul, iar în această etapă pacienții sunt foarte contagioși.

Uneori, la persoanele cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.

Copiii foarte mici și persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta o formă gravă de boală. Complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare.

Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

La nivel global, rujeola este principala cauză de deces în rândul copiilor. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii.

Vă recomandăm să citiți și:

EPIDEMIE de RUJEOLĂ în România. Focar de infecție într-o școală din Bucureşti / „Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Caniculă în toată țara. 15 județe și Capitala, sub Cod roșu. Temperaturile urcă până la 41 de grade
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Care e miza declarațiilor premierului ungar Viktor Orbán. Analist: „Discursul său transmite o ofertă de colaborare”
Mediafax
Călin Georgescu află astăzi dacă va rămâne sub control judiciar
Click
Cât costă să dormi în vila familiei lui Leo Iorga din Eforie Nord? Ce nemulțumiri au turiștii: „Nu ne lasă” Edy Iorga: „Unii n-au bun-simț”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Cineva care a investit 7.793 de dolari în Bitcoin acum 14 ani și-a accesat portofelul abia acum și valoarea este amețitoare
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră de la 10.00 sub cod roşu de caniculă. Vor fi 41 de grade Celsius la umbră
StirileKanalD
"Îmi pare rău, nu voi supraviețui". Ultimele cuvinte ale tatălui care si-a dat viața ca să-și salveze soția și copiii din inundațiile catastrofale din Texas
KanalD
Incredibil ce notă a primit o elevă din Sibiu după contestația la BAC. Adolescenta luase inițial 9,40
Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Ceva NEMAIVĂZUT a fost descoperit în corpurile tuturor oamenilor din lume
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
România se topește! Cod roșu de caniculă în Capitală și în 15 județe. Mesaj Ro-Alert după ce au fost anunțate temperaturi de peste 40 de grade la umbră: „Evitați deplasările”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Patricia, adevărul pe care l-a ascuns în emisiune. NU te-ai fi așteptat: "Am făcut ce am simțit și nu îmi pare rău". CONFESIUNEA care a aruncat totul în aer. Ce a spus fosta concurentă din Casa Iubirii despre Moldo
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Test de cultură generală. Cine a inventat înghețata?