Acord la nivelul UE privind noile norme de guvernare economică

Acord la nivelul UE privind noile norme de guvernare economică
Publicat: 20/12/2023, 19:24
Actualizat: 21/12/2023, 20:34

Statele din cadrul Uniunii Europene au ajuns, miercuri, la un acord privind noile norme de guvernare economică, prin stabilirea unor proceduri de reducere graduală a deficitelor și a datoriilor suverane.

”Membrii Consiliului UE au convenit asupra unui nou cadru de guvernare economică, în sensul asigurării stabilității și creșterii economice prin reglementări care să fie echilibrate, realiste, adecvate provocărilor prezente și viitoare”, a anunțat Președinția spaniolă a Consiliului UE, catalogând decizia drept ”istorică”.

Acordul prevede modificarea unor norme ale Pactului de Stabilitate și Creștere Economică, un cadru de reglementare menit să stimuleze coordonarea politicilor fiscale la nivelul Uniunii Europene și să asigure politici financiare sănătoase.

Decizia la nivelul Uniunii Europene intervine după ce Franța și Germania anunțaseră miercuri dimineață un acord de principiu privind noile proceduri de reducere a deficitelor bugetare naționale și a datoriilor suverane. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a discutat marți seară, la Paris, cu Christian Lindner, ministrul german al Finanțelor. ”Am ajuns la un acord privind elementele centrale ale cadrului de guvernare economică europeană”, a afirmat Christian Lindner după întrevedere, conform publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anumite norme ale Pactului European de Stabilitate și Creștere Economică au fost suspendate în contextul crizei pandemiei, pentru a le oferi guvernelor naționale spațiu de manevră în cheltuielile bugetare necesare pentru a face față celei mai grave recesiuni de după al II-lea Război Mondial. Între timp, Comisia Europeană a propus noi norme de guvernare financiară, argumentând că unele prevederi erau inadecvate și greu de aplicat.

Conform unor surse citate de site-ul Politico.eu, noul cadru de guvernare economică le va oferi statelor UE posibilități de reducere graduală a cheltuielilor bugetare, astfel încât să se conformeze plafonului de 3% privind deficitul și limitării datoriei suverane la 60% din PIB.

”Noile reguli bugetare aplicabile statelor membre UE sunt mai realiste și mai eficiente. Este vorba de o combinație clară a cifrelor deficitului și a ponderii datoriilor suverane, care vor putea fi reduse prin stimulente în materie de investiții și reforme structurale. Politica de stabilitate a fost consolidată”, a declarat Christian Lindner, ministrul german de Finanțe, după anunțarea acordului la nivelul UE.

Paolo Gentiloni speră că ”spiritul constructiv” se va menține în etapele următoare ale negocierilor

”Acordul este o veste bună pentru economia europeană, dar călătoria nu s-a încheiat încă. În ianuarie, trebuie să trecem la etapa succesivă, a negocierilor trilaterale, între Consiliul UE, Parlament și Comisie, iar eu sunt încrezător că același spirit constructiv și de compromis care ne-a condus la rezultatul de succes de astăzi ne va îndruma spre concluzii pozitive în etapele finale”, a reacționat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Afaceri Economice.

Giancarlo Giorgetti, ministrul italian al Economiei, a apreciat că noul acord conține ”unele lucruri bune, iar altele mai puțin bune”. ”Însă Italia a obținut mult, este un acord sustenabil pentru țara noastră, care prevede, pe de o parte, diminuarea graduală a datoriei suverane, iar, pe de altă parte, protejează investițiile, mai ales cele prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a subliniat Giancarlo Giorgetti, citat de agenția ANSA.

Foto: Profimedia

Citește și:

O importantă BANCĂ din România își oprește toate operațiunile, la cumpăna dintre ani. „Vă recomandăm să vă asigurați că aveți bani pe card”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
×