Perioadele de valabilitate a rovinietei se MODIFICĂ, în 2024. Care sunt acestea și cât vor costa

Perioadele de valabilitate a rovinietei se MODIFICĂ, în 2024. Care sunt acestea și cât vor costa
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 08/01/2024, 23:54
Actualizat: 08/01/2024, 23:54

Responsabilii din domeniul transporturilor rutiere au anunțat că anul 2024 vine cu mai multe modificări ale perioadei de valabilitate a rovinietei, taxa de drum pe care o plătesc proprietarii de vehicule care circulă prin România, indiferent dacă sunt români sau străini. Termenul-limită pentru introducerea noilor perioade de valabilitate este, în principiu, 25 martie 2024. 

Astfel, ca o noutate, se va introduce rovinieta pentru o zi, iar prețul ei va fi de 2,5 euro, față de 3 euro cât costă în prezent rovinieta pentru o săptămână. Aceasta din urmă ar urma să fie înlocuită cu o taxă de drum pentru 10 zile, la prețul de 3,3 euro.

De asemenea, în loc de rovinieta de 90 de zile din prezent, va exista o rovinietă pentru 60 de zile, la prețul de 28,2 euro pentru vehicule de marfă și 8,4 euro pentru autoturisme.

În prezent, în România pot fi achiziționate roviniete cu valabilitate pentru o săptămână, o lună, 3 luni sau un an, iar unele surse din sistem susțin că era chiar necesară o recalibrare a perioadelor achitate de șoferii care circulă pe drumurile principale din țară.

Astfel, după 25 martie, durata rovinietei va fi de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an. Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate. Vom plăti în continuare 28 de euro pentru autoturisme și 1.210 euro pentru camioane. Toate aceste taxe sunt cu TVA inclus.

„Au fost realizate niște studii și, în urma acestora, la Bruxelles s-a decis ca aceasta să fie forma vinietelor la nivel european. Practic, vorbim de o cerință europeană, nu am inventat noi nimic. Sperăm ca reglementarea să intre în vigoare pe 25 martie“, a precizat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanţei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România prevede că persoanele cu handicap sunt scutite de la plata rovinietei.

„Contravaloarea rovinietelor emise pentru persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, în baza prevederilor art. 28 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se decontează bianual către CNAIR de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, din sumele alocate de la bugetul de stat, prevăzute cu această destinaţie în legile bugetare anuale, pe baza situaţiei transmise până la data de 15 a primei luni din fiecare semestru, pentru semestrul anterior”, se arată în document.

Reglementarea mai arată și cum se va face sancționarea celor care circulă fără rovinietă.

„Dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile (…), personalul care (…) constată săvârşirea contravenţiei încheie procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi aplică sancţiunea contravenţională în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, obţinute în mod automat de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări”, se menționează în document.

Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfă sau persoane care circulă pe drumurile naționale, indiferent dacă autovehiculul este înmatriculat pe teritoriul României sau în alte state și indiferent dacă șoferul are reședința în România.

Așadar, rovinieta este necesară pentru circulaţia pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale europene (E), drumuri naționale principale sau secundare (DN). Nu ese nevoie de acest document pe drumuri județene sau drumuri comunale.

FOTO – Caracter ilustrativ: Promotor

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 14 mai
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza
×