S-au schimbat normele pentru plata rovinietei. Ce prevede noul ordin al ministrului Transporturilor, care a intrat în vigoare joi

S-au schimbat normele pentru plata rovinietei. Ce prevede noul ordin al ministrului Transporturilor, care a intrat în vigoare joi
Publicat: 18/04/2024, 19:03

Șoferii pot plăti rovinieta prin SMS în mai multe cazuri, conform noului ordin al ministrului Transporturilor, publicat joi în Monitorul Oficial.

Taxa de drum – rovinieta, poate fi plătită prin SMS și pentru 10 zile, nu doar pentru cea de o zi, așa cum prevede Ordinul nr. 959/2024 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere. Acesta a fost semnat la 11 aprilie și a întrat în vigoare, joi, când a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 364.

„(11) Prin intermediul SMS, tariful de utilizare se achită numai pentru vehicule înmatriculate în România, data și ora de început a valabilității rovinietei fiind data și ora confirmării de către distribuitor a emiterii acesteia, astfel:

  • a) pentru perioada de valabilitate de 1 zi și 10 zile, în cazul autoturismelor și vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 t, prevăzute în anexa nr. 1 la ordonanță;
  • b) pentru perioada de valabilitate de 1 zi, în cazul celorlalte categorii de vehicule, prevăzute în anexa nr. 1 la ordonanță.”

Ordinul a fost emis pentru a veni În conformitate cu art. IV și VII din Ordonanța Guvernului nr. 14/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Actul normativ amintit prevede că rovinieta se achită în avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, șapte zile, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.

În ordinul modificat, se putea plăti prin SMS doar rovinieta pentru mașinile mici înmatriculate în România și doar pentru perioada minimă de utilizare, respectiv pentru o zi.

Cât costă rovinieta

Nivelul rovinietei – stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește – a fost stabilit prin Ordonanța Guvernului 14/2024. Acesta pornește de la 2,5 euro (TVA inclus) pe o zi pentru un autoturism, la 1.210 euro, cu valabilitate pentru un an, pentru un vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv).

Potrivit noului ordin, la alin. (6³), distribuitorii de roviniete și peaj prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile nu condiționează accesul utilizatorilor la plata rovinietei sau a peajului de vreo obligație de plată a niciunui tarif pentru serviciul de emitere pus la dispoziție, de acces la acesta, de înregistrare sau de utilizare, de achiziția altor produse, de accesarea unor linkuri externe, de vizualizarea unor reclame sau a altor materiale promoționale, de orice fel.

„Încasarea de către distribuitori, ca tarif de utilizare și ca tarif de trecere, a unor sume care depășesc nivelul tarifelor stabilite prin legislația în vigoare, perceperea de către aceștia a plății unor obligații sau impunerea unor condiții din cele prevăzute la alin. (6³), încasarea tarifelor în puncte de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, neautorizate de CNAIR — S.A., prin terminale amplasate în zona punctelor de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în România, înainte de punctele de lucru aparținând CNAIR — S.A. în care se încasează tariful de utilizare și/sau tariful de trecere, prin orice alte mijloace neautorizate conduce la rezilierea imediată și unilaterală de către CNAIR — S.A. a convenției încheiate, fără posibilitatea de încheiere a unei alte convenții”, se arată în actualele norme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Toni Iuruc se reinventează după divorțul de Halep. Ce mai face omul de afaceri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie