RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 800. NATO condemnă „activitățile rău intenționate” ale Rusiei/David Cameron cere bani pentru Ucraina

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 800. NATO condemnă „activitățile rău intenționate” ale Rusiei/David Cameron cere bani pentru Ucraina
RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 800. NATO condemnă „activitățile rău intenționate” ale Rusiei / Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 03/05/2024, 07:50

Conflictul din Ucraina a ajuns vineri, 3 mai, în a 800-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Statele membre ale NATO s-au declarat „profund preocupate de activităţile rău intenţionate ale Rusiei întreprinse recent pe teritoriul Alianţei şi care constituie o ameninţare la adresa securităţii lor”, informează AFP.

Într-un comunicat, aliaţii denunţă „activităţile ostile ale statului rus, care au lovit Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi Regatul Unit”.

Despre ce incidente este vorba

„Incidentele în cauză se înscriu în cadrul intensificării activităţilor pe care Rusia le întreprinde în tot spaţiul euroatlantic şi mai ales pe teritoriul Alianţei, făcând apel la intermediari”, se subliniază în comunicat.

„Este vorba de acte de sabotaj, acte de violenţă, de activităţi cibernetice, de perturbări electronice, de campanii de dezinformare şi de alte activităţi hibride”, precizează ei, adăugând că aceste „activităţi hibride constituie o ameninţare” la adresa securităţii lor.

„Vom acţiona individual şi colectiv ca răspuns la aceste acţiuni şi vom continua să ne concertăm în mod strâns. Vom face în aşa fel încât Alianţa şi aliaţii să fie pregătiţi pentru a asigura disuasiunea şi apărarea în faţa activităţilor sau atacurilor hibride”, adaugă ei.

„Condamnăm atitudinea Rusiei şi îi cerem acesteia să respecte obligaţiile sale internaţionale, cum o fac aliaţii. Acţiunile Rusiei nu ne vor descuraja să continuăm să susţinem Ucraina”, conchid statele membre ale NATO.

Praga acuză Moscova de propagandă

La sfârşitul lui martie, Praga a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informaţii cehe a unei reţele orchestrate de Moscova ce răspândea propagandă prorusă asupra Ucrainei via site-ul de internet Voice of Europe şi care este suspectată că a corupt europarlamentari.

În Regatul Unit, autorităţile au informat la sfârşitul lui martie că un britanic de 20 de ani fusese inculpat la Londra în virtutea legii asupra securităţii naţionale, pentru presupusă organizare de atacuri împotriva unor „companii legate de Ucraina”.

Ministrul francez delegat pentru Europa, Jean-Noel Barrot, a declarat recent că Franţa şi ale ţări europene sunt „bombardate de propaganda Rusiei” odată cu apropierea alegerilor europene, care vor avea loc între 6 şi 9 iunie în UE.

David Cameron, la Kiev

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei.

Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum şi furnizarea de noi muniţii.

Acestea includ bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană şi echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a permite Ucrainei să doboare drone şi rachete rusești.

De la crearea sa în 2022, fondul, care reuneşte Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Danemarca, Suedia şi Lituania, cu contribuţii din Islanda, Australia şi Noua Zeelandă, a strâns până acum 900 de milioane de lire sterline în angajamente.

„Ucraina se apără cu înverşunare împotriva invaziei ilegale a Rusiei, transformând în ani un război despre care Putin credea că va dura câteva zile”, a declarat David Cameron, potrivit unui comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×