Prima pagină » Știri » GREȘEALA pe care o fac majoritatea gospodinelor, atunci când prepară alimentele

GREȘEALA pe care o fac majoritatea gospodinelor, atunci când prepară alimentele

GREȘEALA pe care o fac majoritatea gospodinelor, atunci când prepară alimentele

Prepararea alimentelor perisabile, vara, mai ales în perioadele de caniculă, poate reprezenta un risc de toxiinfecție alimentară, dacă nu se acordă atenție anumitor reguli.

Normele elementare de igienă nu sunt îndeajuns pentru a înlătura pericolul contaminării produselor cu anumite bacterii, de aceea gospodinele trebuie să ia aminte și la sfaturile specialiștilor.

Medicul Anca Hâncu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, despre alimentele perisabile asociate cu afecţiunile digestive vara, dar și despre una dintre cele mai mari greșeli din bucătărie, ce poate cauza toxiinfecție alimentară.

„Înainte de a găti sau a mânca ceva trebuie să ne spălăm pe mâini. Foarte important este şi spălatul cu atenție al fructelor, al legumelor. Când spălăm carnea şi legumele, nu le amestecăm pentru că se contaminează unele de la celelalte și noi, după aceea, vom mânca un fruct contaminat de la carnea de pui care nu a fost gătită.

Nu gustați din alimentele care nu sunt încă gătite complet. Deci, dacă facem o tocăniță de pui cu legume, nu gustăm până nu este gata, pentru că așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”.

Experții mai atrag atenția asupra faptului că frigiderul trebuie igienizat, iar alimentele ținute separat, în funcție de tipul acestora. Este bine să avem un sertar special pentru lactate, sertar pentru ouă, pentru carne, pentru mâncare gătită, pentru legume și fructe.

Cum se păstrează alimentele vara pentru a evita toxiinfecțile 

– reglați corect termostatul în frigider
– nu umpleți excesiv frigiderul
– refrigerați alimentele în timp util
– țineți mâncarea fierbinte la temperatura constantă
– separați carnea crudă și fructele de mare de mâncarea gătită
– păstrați corect resturile de mâncare
– regula de 2 ore: nu consumați niciodată mâncarea ținută în afara frigiderului mai mult de două ore
– acordați o atenție sporită igienei
– gătiți carnea la temperaturi cât mai ridicate
– nu refolosiți aceleași farfurii în timpul gătitului
– păstrați preparatele marinate la frigider
– feriți și condimentele de căldură

Cum păstrăm alimentele vara

– carnea
– mezelurile
– ouăle
– lactatele
-peștele

Un aliment perisabil, lăsat la temperatura camerei, poate fi consumat în maxim două ore

Atunci când mergem la plajă, să încercăm să avem cu noi genți frigorifice. Să ținem aceste alimente separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mai des recipientele și gențile respective. E important, totuși, să ținem cont de aceste sfaturi dacă vrem să avem o vacanță reușită.”, a spus medicul.

CITEȘTE ȘI:

Alimentul adorat de tinerii români care DISTRUGE creierul și produce oboseală cronica, potrivit dr. Vlad Ciurea

Locul din București, unde mănânci IEFTIN și bun. O friptură de porc costă 14 lei și o supă, mai puțin de 9 lei

MOTIVUL pentru care doi bucătari puneau medicamente antidiareice în mâncare. Amândoi au fost condamnați la închisoare

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Unde trăiesc femeile cel mai mult: Top 10 țări cu cea mai mare longevitate
Digi24
VIDEO Suma exorbitantă pe care Kevin McCallister din „Singur acasă 2” ar plăti-o astăzi la Plaza, hotelul lui Donald Trump
Cancan.ro
Procurorii deschid oficial dosar de MOARTE SUSPECTĂ în cazul Rodicăi Stănoiu! Decizie de ultimă oră, la 10 zile de la decesul fostei ministrese
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Controverse grave în cazul alertei cu bombă la trenul București–Kiev: R. Moldova susține că incidentul a avut loc azi, CFR Călători neagă
Mediafax
Care sunt orele de liniște la bloc în weekend. Ce reguli stricte sunt pentru programul de liniște
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
„Era ca un abator”. O rusoaică povestește grozăviile de pe frontul din Ucraina, pe care i le-a arătat fiul său pe telefon
Cancan.ro
Accident mortal la metroul din București! O femeie a fost lovită când trenul a intrat la peron. Cum s-a petrecut tragedia
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O substanță din ciocolată face minuni pentru sănătate
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”