Filmul lui Cristian Nemescu – câștigătorul secțiunii Un Certain Regard la Cannes

Filmul lui Cristian Nemescu - câștigătorul secțiunii Un Certain Regard la Cannes
"California Dreamin'' (nesfârșit)", primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câștigat, sâmbătă seară, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai producătorului filmului.
Publicat: 15/02/2012, 09:36
Actualizat: 18/02/2012, 22:20

"California Dreamin’ (nesfârșit)", primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câștigat, sâmbătă seară, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai producătorului filmului.

Premiul a fost acordat de un juriu prezidat de regizoarea franceză Pascale Ferran și format din Cristi Puiu, Jasmine Trinca (actriță, Italia), Kent Jones (scenarist, SUA) și Bian Qin (critic, China).

Pascale Ferran a dedicat și a înmânat premiul editorului de montaj Cătălin Cristuțiu.

Este pentru a doua oară când un film românesc câștigă premiul secțiunii Un Certain Regard, după ce Cristi Puiu a reușit același lucru cu "Moartea domnului Lăzărescu" în 2005.

Produs de MediaPro Pictures, "California Dreamin’ (nesfârșit)" îi are în rolurile principale pe Armand Assante (căpitanul american Jones, responsabil cu amplasarea unui radar NATO la granița României cu Serbia) și Răzvan Vasilescu (Doiaru, un șef de gară excesiv de zelos și, totodată, un mafiot local).

De la Cannes, Armand Assante a declarat pentru MEDIAFAX că decernarea premiului filmului "California Dreamin’ (nesfârșit)" a fost "un moment extrem de puternic", "un omagiu minunat și binemeritat" adus lui Cristi. "Vreau doar ca familia lui să știe că a fost aplaudat timp de șapte minute în picioare. Numele lui a tot apărut în discursuri, iar apoi s-a anunțat că este câștigător. A fost un moment extrem de puternic. Un omagiu minunat și binemeritat. Faptul că primește acest premiu e firesc, pentru că este vorba de un film în adevăratul sens al cuvântului. Publicul a fost emoționat. Sunt sigur că filmul va avea succes internațional și sper să fie arătat în Statele Unite, pentru că americanilor le va plăcea", a spus actorul.

Răzvan Vasilescu se "bucură din suflet" că premiul a revenit filmului "California Dreamin’ (nesfârșit)".

"E foarte important acest premiu", a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Vasilescu, aflat la Cannes. "Sunt foarte, foarte emoționat și impresionat de acest premiu, pe care filmul îl merită. Îi mulțumesc lui Cristi pentru că m-a distribuit în film, le mulțumesc Studiourilor MediaPro, actorilor și operatorilor", a adăugat actorul.

Scenariul scris de Cristian Nemescu și Tudor Voican a pornit de la o întâmplare reală. În 1999, într-un sat din Bărăgan, un tren NATO care transportă echipament militar este oprit în gară pe motiv că nu are toate actele necesare. Venirea americanilor cu o întârziere de 55 de ani în România transformă mica așezare într-un tărâm al tuturor posibilităților. Iar în timp ce între fata șefului de gară (Maria Dinulescu) și un soldat american (Jamie Elman) se înfiripă o poveste de dragoste, între Doiaru și căpitanul Jones începe un război al nervilor.

Cristian Nemescu s-a afirmat cu scurtmetrajul studențesc "Poveste la scara C", care a fost selecționat la mai multe festivaluri internaționale și a obținut premii în Slovacia, Slovenia, Statele Unite, Croația. A făcut apoi mediumetrajul "Marilena de la P7", care a participat anul trecut la Semaine de la Critique, cea mai veche secțiune paralelă cu Festivalul de la Cannes. În august 2006, când și-a pierdut viața într-un accident de circulație, la vârsta de 27 de ani, primul lui lungmetraj se afla în post-producție.

Văduvit de viziunea regizorală a creatorului său, "California Dreamin’" a rămas nesfârșit, iar acest lucru este menționat chiar în titlul filmului pentru a sublinia că publicul nu va ști niciodată cum ar fi arătat montajul final al lui Cristian Nemescu. Producătorii au decis să nu intervină în montajul inițial al regizorului și să redea filmul așa cum l-a lăsat el. Au fost făcute doar câteva mici corecturi, pe care Cristian Nemescu le comunicase deja editorului de montaj Cătălin Cristuțiu.

Pe Croazetă, "California Dreamin’ (nesfârșit)" a avut proiecția oficială chiar sâmbătă, cu puțin timp înainte de decernarea premiului, fiind ultimul film din programul secțiunii Un Certain Regard de anul acesta.

"California Dreamin’ (nesfârșit)" concurează, totodată, pentru Camera d’Or – trofeul acordat de Festivalul de la Cannes unui film de debut, indiferent de secțiunea din care face parte.

Juriul secțiunii Un Certain Regard a mai acordat, sâmbătă seara, două premii. "Le rêve de la nuit d’avant", regizat de actrița franceză de origine italiană Valeria Bruni-Tedeschi, a primit premiul special al juriului, în timp ce "Bikur Hatizmoret"/"La visite de la fanfare" al israelianului Eran Kolirin a obținut premiul "coup de coeur" al juriului, transmite AFP. (Mediafax)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au descoperit un mini-Neptun într-un sistem stelar binar
×