Filmul lui Cristian Nemescu – câștigătorul secțiunii Un Certain Regard la Cannes

Filmul lui Cristian Nemescu - câștigătorul secțiunii Un Certain Regard la Cannes
"California Dreamin'' (nesfârșit)", primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câștigat, sâmbătă seară, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai producătorului filmului.
Publicat: 15/02/2012, 09:36
Actualizat: 18/02/2012, 22:20

"California Dreamin’ (nesfârșit)", primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câștigat, sâmbătă seară, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai producătorului filmului.

Premiul a fost acordat de un juriu prezidat de regizoarea franceză Pascale Ferran și format din Cristi Puiu, Jasmine Trinca (actriță, Italia), Kent Jones (scenarist, SUA) și Bian Qin (critic, China).

Pascale Ferran a dedicat și a înmânat premiul editorului de montaj Cătălin Cristuțiu.

Este pentru a doua oară când un film românesc câștigă premiul secțiunii Un Certain Regard, după ce Cristi Puiu a reușit același lucru cu "Moartea domnului Lăzărescu" în 2005.

Produs de MediaPro Pictures, "California Dreamin’ (nesfârșit)" îi are în rolurile principale pe Armand Assante (căpitanul american Jones, responsabil cu amplasarea unui radar NATO la granița României cu Serbia) și Răzvan Vasilescu (Doiaru, un șef de gară excesiv de zelos și, totodată, un mafiot local).

De la Cannes, Armand Assante a declarat pentru MEDIAFAX că decernarea premiului filmului "California Dreamin’ (nesfârșit)" a fost "un moment extrem de puternic", "un omagiu minunat și binemeritat" adus lui Cristi. "Vreau doar ca familia lui să știe că a fost aplaudat timp de șapte minute în picioare. Numele lui a tot apărut în discursuri, iar apoi s-a anunțat că este câștigător. A fost un moment extrem de puternic. Un omagiu minunat și binemeritat. Faptul că primește acest premiu e firesc, pentru că este vorba de un film în adevăratul sens al cuvântului. Publicul a fost emoționat. Sunt sigur că filmul va avea succes internațional și sper să fie arătat în Statele Unite, pentru că americanilor le va plăcea", a spus actorul.

Răzvan Vasilescu se "bucură din suflet" că premiul a revenit filmului "California Dreamin’ (nesfârșit)".

"E foarte important acest premiu", a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Vasilescu, aflat la Cannes. "Sunt foarte, foarte emoționat și impresionat de acest premiu, pe care filmul îl merită. Îi mulțumesc lui Cristi pentru că m-a distribuit în film, le mulțumesc Studiourilor MediaPro, actorilor și operatorilor", a adăugat actorul.

Scenariul scris de Cristian Nemescu și Tudor Voican a pornit de la o întâmplare reală. În 1999, într-un sat din Bărăgan, un tren NATO care transportă echipament militar este oprit în gară pe motiv că nu are toate actele necesare. Venirea americanilor cu o întârziere de 55 de ani în România transformă mica așezare într-un tărâm al tuturor posibilităților. Iar în timp ce între fata șefului de gară (Maria Dinulescu) și un soldat american (Jamie Elman) se înfiripă o poveste de dragoste, între Doiaru și căpitanul Jones începe un război al nervilor.

Cristian Nemescu s-a afirmat cu scurtmetrajul studențesc "Poveste la scara C", care a fost selecționat la mai multe festivaluri internaționale și a obținut premii în Slovacia, Slovenia, Statele Unite, Croația. A făcut apoi mediumetrajul "Marilena de la P7", care a participat anul trecut la Semaine de la Critique, cea mai veche secțiune paralelă cu Festivalul de la Cannes. În august 2006, când și-a pierdut viața într-un accident de circulație, la vârsta de 27 de ani, primul lui lungmetraj se afla în post-producție.

Văduvit de viziunea regizorală a creatorului său, "California Dreamin’" a rămas nesfârșit, iar acest lucru este menționat chiar în titlul filmului pentru a sublinia că publicul nu va ști niciodată cum ar fi arătat montajul final al lui Cristian Nemescu. Producătorii au decis să nu intervină în montajul inițial al regizorului și să redea filmul așa cum l-a lăsat el. Au fost făcute doar câteva mici corecturi, pe care Cristian Nemescu le comunicase deja editorului de montaj Cătălin Cristuțiu.

Pe Croazetă, "California Dreamin’ (nesfârșit)" a avut proiecția oficială chiar sâmbătă, cu puțin timp înainte de decernarea premiului, fiind ultimul film din programul secțiunii Un Certain Regard de anul acesta.

"California Dreamin’ (nesfârșit)" concurează, totodată, pentru Camera d’Or – trofeul acordat de Festivalul de la Cannes unui film de debut, indiferent de secțiunea din care face parte.

Juriul secțiunii Un Certain Regard a mai acordat, sâmbătă seara, două premii. "Le rêve de la nuit d’avant", regizat de actrița franceză de origine italiană Valeria Bruni-Tedeschi, a primit premiul special al juriului, în timp ce "Bikur Hatizmoret"/"La visite de la fanfare" al israelianului Eran Kolirin a obținut premiul "coup de coeur" al juriului, transmite AFP. (Mediafax)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția