Premierul Ponta îi cere ministrului de interne Rus un raport privind urmăriții general. În jur de 5.000 de condamnați sunt liberi în România

Premierul Ponta îi cere ministrului de interne Rus un raport privind urmăriții general. În jur de 5.000 de condamnați sunt liberi în România
Publicat: 14/05/2012, 12:36
Actualizat: 14/05/2012, 12:36

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, să prezinte, miercuri, în ședința de Guvern, un raport privind urmăriții general, el precizând că vor fi făcute schimbări de conducere și de sistem la nivelul Poliției dacă va fi cazul.

„Am discutat cu ministrul de Interne și am înțeles că sunt șanse considerabile ca cel de-al doilea (dintre frații Cămătaru – n.r.) să fie prins. Mai mult, ca lecție de învățat, voi cere ministrului de Interne să-mi prezinte un raport foarte clar cu ce se întâmplă cu acești urmăriți general. Nu e normal să știm că sunt atât de mulți în libertate și vedem, dacă e cazul, facem schimbări și de conducere, și de sistem, pentru că cei care sunt dați în urmărire chiar trebuie prinși, nu trebuie să fie doar trecuți într-un computer acolo și să nu se preocupe nimeni de ei”, a spus Ponta.

El a precizat că i-a cerut lui Rus să-i prezinte un raport exact până miercuri, la ședința de Guvern.

Într-o dezbatere televizată, comisarul-șef Adrian Dumitrescu, șeful Serviciului Urmăriri din Poliția Română, a declarat că în prezent există aproximativ 5.000 de persoane condamnate în libertate, care sunt căutate de polițiști pentru ispășirea pedepsei. Declarația, precum și măsura luată de Victor Ponta, au apărut în contextul în care frații Cămătaru au fost căutați mai bine de 24 de ore de Poliție, Nuțu Cămătaru nefiind găsit nici la această oră.

Ponta a spus că nu știe deocamdată cine este de vină pentru situația existentă în ceea ce privește urmăriții generali, dar a dat asigurări că vor fi luate măsurile necesare.

Întrebat dacă vor fi dați afară șefii din Poliție, Ponta a răspuns afirmativ, subliniind că acest lucuru se va întâmpla dacă aceștia sunt vinovați de situația existentă.

„Dacă e nevoie de schimbări, facem toate schimbările necesare, dar nici nu sunt de principiu – primul lucru – îl dau pe un om afară până nu văd dacă are sau nu vreo vină. Am lucrat cu acest gen de activități acum 12 ani și nu pot să spun că știu acum toate detaliile. Sigur că vom lua măsuri dacă sunt necesare”, a spus Ponta.

Sile Cămătaru, pe numele căruia s-a dat mandat de urmărire internațională, a fost prins în Germania de polițiștii locali, la un filtru în trafic organizat pe autostrada Passau – Frankurt, au anunțat, duminică, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Purtătorul de cuvînt al IGPR, Marius Tache, a mai spus că fratele lui Sile Cămătaru, Nuțu, este dat, și el, în urmărire internațională, însă nu a fost localizat deocamdată. Potrivit IGPR, nu există informații că Nuțu Cămătaru ar fi plecat din România.

Frații Ion și Vasile Balint, cunoscuți drept Nuțu și Sile Cămătaru, au fost dați mai întâi în urmărire națională, după ce polițiștii nu i-au găsit la domiciliu, vineri seară, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.

Cei au fost condamnați, vineri, de instanța supremă, printr-o decizie definitivă, la șase și, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menținând, în cazul celor doi, sentința din faza inferioară a procesului.

În cazul lui Vasile Balint, judecătorii instanței supreme au admis parțial recursul acestuia, constatând ca executată în regim de detenție perioada 2 mai 2004 – 19 decembrie 2011, pe care au și dedus-o din condamnarea de 13 ani dată de Curtea de Apel București.

Potrivit deciziei instanței supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ șapte ani și jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani și jumătate de detenție.

Frații Cămătaru au fost judecați, alături de rude și apropiați, într-un dosar privind săvârșirea de fapte cu violență, proxenetism, cămătărie și trafic de persoane.

Alături de cei doi, în acest dosar au mai fost judecați Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurențiu Roman, Laurențiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuț Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ștefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuț Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu „Fluturică” Dudiță, Sile Stan și Angela Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Crimă înfiorătoare în Capitală! Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×