VIDEO | Raed Arafat, despre informația lansată în spațiul public conform căreia oamenii care s-au vaccinat anti-COVID fac HIV: „O dezinformare extrem de gravă”

Publicat: 17/02/2022, 20:23
Actualizat: 17/02/2022, 20:27

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a atras atenţia joi, într-o conferință de presă, asupra unei dezinformări extrem de grave, care a apărut recent în spațiul public. Este vorba despre faptul că persoanele care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 s-ar îmbolnăvi de HIV. Astfel, el a subliniat că această informaţie nu are nicio bază ştiinţifică.

„Una dintre modalităţile de dezinfomare recentă, pe care am observat-o, este că cei care s-au vaccinat fac HIV. Deci, atenţie foarte mare la cine crede, scuzaţi-mă, astfel de bazaconii, pentru că vă daţi seama că este o dezinformare extrem de gravă, care nu are nicio bază ştiinţifică. Este o chestie făcută ca să sperie, pentru ca oamenii să nu se vaccineze. Am văzut această tentativă chiar ieri, la cineva în faţa ministerului, că cei care s-au vaccinat să se testeze pentru HIV. Nu are nicio bază ştiinţifică. Populaţia să se îndepărteze, să nu le răspândească, pentru că sunt informaţii pentru a induce panica şi dezinformarea”, a declarat Arafat.

La rândul său, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că nu există o similaritate între cele două virusuri.

„Nu putem vorbi sub nicio formă de evoluţie similară, de căi de infectare comune. Poate sunt anumite asemănări la nivel de proteină virală, dar nu avem alte date care să impună o similaritate importantă între aceste două virusuri”, a precizat șeful CNCAV.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult