2021 – Previziuni și revizuiri ale trendurilor globale

2021 – Previziuni și revizuiri ale trendurilor globale
2021 – Previziuni și revizuiri ale trendurilor globale
Publicat: 23/06/2021, 11:31
Actualizat: 29/06/2021, 13:39

La finalul fiecărui an, celebra Marian Salzman – unul dintre cei mai străluciți trend spotters ai lumii în materie de politică, tehnologie, cultură și societate, actualmente Senior Vice President of Global Communications a Phillip Morris International – își prezintă cu argumente și carismă previziunile pentru anul ce va urma.

După patru luni și jumătate dintr-un 2021 în care ne-am pus cu toții speranța să ne aducă liniște, eliberare de constrângeri și întoarcere la normalitate, Marian Salzman a fost întrebată dacă ar revizui predicțiile făcute pentru anul în curs în cadrul Most Powerful Women Summit, eveniment desfășurat online în Grecia.

Acestea s-au dovedit atât de adevărate, în esența lor, încât Salzman a simțit nevoia doar să ajusteze dozajul de optimism arătat în câteva dintre cele 11 tendințe. De asemenea, în cadrul aceleiași conferințe internaționale, a atins câteva subiecte sensibile care reprezintă tendințe generale și clare ale viitorului imediat, fără nicio legătură cu un anumit an.

Mai precis, Marian Salzman a vorbit despre egalitate, incluziune și ascensiunea femeilor-lider în tot mai multe domenii din viața socială, politică sau administrativă. Despre felul lăudabil în care aceste femei au manageriat lucrurile în timpul pandemiei – vezi exemplele din Noua Zeelandă, Germania sau Finlanda – și despre faptul că omenirea nu are altă șansă decât să îmbrățișeze schimbarea și diversitatea.

Modul în care orașele și oamenii se vor transforma în vremuri post-pandemice

Salzman a mai vorbit pe scurt despre felul în care orașele și oamenii se vor transforma în vremuri post-pandemice, și anume: orașele vor trebui să se concentreze asupra spațiilor verzi la fel de mult ca asupra artelor sau evenimentelor care atrăgeau mai demult oamenii înspre ele. Iar aceasta pentru că oamenii, în marea lor majoritate, vor alege calitatea vieții mai mult decât orice altceva și vor prefera interacțiunile mai profunde cu mai puțini oameni – exact invers comparat cu opțiunile de dinainte de 2019.

La finalul unei intervenții atât de scurte, fascinante și concentrate, ne-am fi dorit tare mult ca analizele ei să continue, așa că am obținut în exclusivitate pentru cititorii din România un interviu cu Marian Salzman care a răspuns întrebărilor particulare adresate de reporterul nostru:

Reporter: Simțiți că, dintre toate predicțiile dumneavoastră pentru 2021, este una care s-a dovedit a nu fi atât de precisă, chiar greșită? (Desigur, analizând situația după cele câteva  luni  trecute din acest an.)

Marian Salzman: În timpul carantinei, am fost încântată să văd semne ale revenirii la ceea ce numesc „Cei 3 C”: comunitate, camaraderie și compasiune. Poate că am fost prea optimistă să cred că această revenire la care asistam atunci ar fi putut să continue. Din păcate, societatea pare mai polarizată ca oricând – cu diferențe care ne fac să ne contrazicem atunci când ar trebui doar să ne reunim pentru a lupta împotriva inamicilor comuni (inclusiv pandemia, schimbările climatice și inegalitățile din societate). Acestea fiind spuse, cred că mulți oameni și-au dat seama de adevărata dimensiune a provocărilor cu care ne confruntăm, așa că sunt optimistă că urmează o schimbare pozitivă.

Reporter: Opusul primei întrebări: Există o predicție pe care simțiți că ați nimerit-o perfect?

Marian Salzman: Cred că predicțiile referitoare la focalizare și regândirea timpului și locului sunt corecte. Ar fi dificil să supraestimăm impactul pe care „marea pauză” și „marea resetare” provocate de pandemie l-a avut asupra întregii lumi. Înțeleg de la oameni că nu mai sunt dispuși să accepte viața și munca așa cum o știau înainte de COVID-19. Mulți sunt reticenți să se întoarcă la modul în care funcționau lucrurile, în special în ceea ce privește munca – cu perioade lungi de timp petrecute pe drum spre serviciu și mult prea puțin timp pentru familie. Oamenii devin din ce în ce mai reticenți la abordările tradiționale care nu funcționează în secolul XXI. Nivelul de stres al societății, din ce mai mare, și problemele de sănătate mintală vorbesc despre necesitatea unei regândiri. Și cred că mai mulți oameni vor începe să ceară asta.

Marian Salzman: ”Oamenii devin din ce în ce mai reticenți la abordările tradiționale care nu funcționează în secolul XXI”

Reporter: De ce credeți că numărul celor care se opun vaccinării crește în întreaga lume într-o perioadă atât de dificilă, cum este pandemia? Este un răspuns natural în fața incertitudinii, este un semn al protestelor anti-guvernamentale sau face parte din predicția dvs. că mai mulți oameni se vor confrunta cu probleme psihiatrice / psihologice după restricțiile globale de pandemie?

Marian Salzman: În detrimentul nostru, continuăm să experimentăm „epoca furiei”. Mulți oameni se unesc, nu pentru a crea schimbări pozitive, ci pentru a transmite ură și resentimente și pentru a-și canaliza energiile negative în tot felul de moduri antisociale. Și astfel vedem creșterea numărului celor care se opun vaccinării. Și a celor care se opun măștii. Și a celor care se opun guvernelor. Oamenii sunt nemulțumiți de viața lor și își varsă frustrările asupra oricui nu este „ca ei” legat de rasă, religie, mediul socio-economic, țara de origine sau opiniile politice. Nu aș spune că problemele de sănătate mintală sunt marele catalizator, ci mai degrabă social media și explozia dezinformării, teoriile conspirației și cei care și-au făcut o profesie din a răspândi ura. Oamenii se simt vulnerabili – și nu vom rezolva problema prin combaterea urii cu ură, a furiei cu furie. Trebuie să găsim modalități de a calma tensiunile și de a insufla rațiune. Și trebuie să ne asigurăm că toată lumea are motive să anticipeze un viitor mai bun. Oamenii sunt foarte periculoși atunci când și-au pierdut speranța.

Reporter: Cum va influența masca percepția copiilor despre oameni și care este viitorul (dacă există) tehnologiei de recunoaștere facială. Suntem interesați de fenomenul, să-l numim, „copiilor pandemici”, adică copiii născuți în timpul pandemiei (2019, de exemplu) care și-au petrecut deja mai mult de jumătate din viață văzând doar oameni mascați în jurul lor și, prin urmare, nu pot „citi” ”atitudinea sau intenția unei persoane prin mimica feței. Cum vor ști în viitor cum să identifice o persoană fericită sau supărată sau chiar pe cineva care le poate face rău? Creierele și percepțiile umane se schimbă după o experiență care ne pune la încercare pe termen lung?

Marian Salzman: Copiii de astăzi au deja dificultăți în „citirea” fețelor deoarece au contact cu alți oameni  în principal online, astfel încât interacțiunea din viața reală nu vine natural. Modul în care cei care sunt foarte mici acum vor fi afectați mai târziu ne face să ne gândim într-un mod pesimist la viitor. Dar cu mult înainte de pandemie, am fost de părere că trebuie să-i ajutăm pe copii să fie mai rezistenți în fața frustrării – acum cred că este și mai urgent să facem asta. Școlile și familiile ar trebui să se concentreze pe a-i ajuta să învețe să fie mai tenace și mai puternici în fața adversității. Trebuie să ne asigurăm că sunt curioși și nu plictisiți. Trebuie să fim siguri că au minți deschise și gândire critică, calități necesare pentru a experimenta schimbările fără a se închide sau a se retrage în sine. Dacă vor fi echipați cu aceste aptitudini de bază, copiii noștri vor fi suficient de puternici pentru a face față oricărei experiențe cu care se vor confrunta în viață, putem fi siguri de asta.

”Trebuie să-i ajutăm pe copii să fie mai rezistenți în fața frustrării”

Marian Salzman, autor și coautor a aproape 20 de cărți și unul dintre cei mai premiați executivi din domeniul relațiilor publice

Marian Salzman e considerată a fi unul dintre cei mai străluciți trend spotters ai lumii, un adevărat guru în domeniul remarcării și explicării tendințelor internaționale în fiecare an și în toate aspectele vieții. Este autor și coautor a aproape 20 de cărți și unul dintre cei mai premiați executivi din domeniul relațiilor publice.

Cu o experiență multinațională în companii de top, ocupă actualmente funcția de Senior Vice President of Global Communications a Phillip Morris International cu misiunea de a accelera misiunea companiei, aceea de a oferi un viitor fără fumat.

Datorită carismei personale și a flerului în a remarca trendurile politice, culturale și sociale înainte ca ele să se manifeste pe scară largă, publicația The Observer a caracterizat-o ca fiind „o combinație puternică între Carrie Bradshaw și Hillary Clinton”.

  • Raportul complet cu previziunile detaliate 2021 poate fi descărcat în limba engleză de pe site-ul autoarei: https://mariansalzman.com
  • Material realizat cu susținerea Philip Morris International.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului