Un accident cumplit petrecut în Serbia, la doar 10 kilometri de granița cu România, a curmat viața a doi români din Craiova, un tată și fetița lui de doar 8 ani. În maşină se afla şi mama copilei, care a sunat la 112, însă cadrele medicale din România care erau aşteptate să intervină mărturisesc că nu li s-a permis să treacă graniţa pe partea sârbească. Familia se întorcea de la un concurs de dans câştigat, ironia sorții, chiar de Daria, fetiţa de 8 ani, care și-a pierdut viața.
Medicii români fac acuzaţii grave în cazul accidentului din Serbia, unde o fetiţă de 8 ani alături de tatăl ei au murit în timp ce se întorceau în ţară. Cadrele medicale din Mehedinți solicitate la fața locului spun că nu au fost lăsate să treacă de vama sârbească, iar cele 28 de minute petrecute la punctul de trecere ar fi putut salva viaţa fetiţei
Poliţia de Frontieră a transmis un comunicat prin care lămuresc de ce ambulanţele mehedinţene au fost oprite la vama sârbească, subliniind faptul că „pentru intrarea într-un stat terț, autoritățile de frontieră iau măsurile legale impuse de statul respectiv.”
Cu doar câteva ore înainte de accident, Daria şi echipa ei câştigaseră un concurs internațional de dans. Imaginile, filmate cu doar câteva ore înainte de tragedie, sunt, pentru mama Dariei, ultima amintire cu fiica ei cea mare în viaţă.
În coliziune, au fost implicate trei autoturisme: două din România și unul din Serbia. În urma impactului extrem de puternic trei persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un cetățean sârb, un român în vârstă de 30 de ani și fetița lui, care avea doar 8 ani, potrivit Observator.news.
Cele două autoturisme înmatriculate în România transportau familii din Craiova, care se întorceau de la un concurs de dans sportiv. Fetița de 8 ani, care și-a pierdut viața în accident, tocmai obținuse locul 1 în competiție.
”În Codul Frontierelor Schengen, Regulamentul 399/2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, există dispoziții speciale pentru anumite categorii de persoane, care, la Anexa VII, punctul 7 prevede ca pentru intrarea şi ieşirea membrilor serviciilor de salvare, a poliţiei, a pompierilor care acţionează în situaţii de urgenţă, precum şi a poliţiştilor de frontieră care trec frontiera în exercitarea atribuţiilor de serviciu sunt prevăzute de dreptul intern al fiecărui stat.
Astfel, în situații de urgență, polițiștii de frontieră români exceptează de la controlul de frontieră personalul medical aflat în misiune. Această situație s-a întâmplat și în data de 31.03.2025, ora 02.45, când în PTF Porțile de Fier I s-au prezentat pe sensul de ieșire din țară două ambulanțe care se deplasau în direcția Serbia pentru a prelua pacienți ca urmare a producerii unui accident rutier, fiind creat un culoar de urgență pentru trecerea operativă a acestora, situație despre care a fost informată si partea sârbă.
Amintim faptul ca pentru intrarea într-un stat terț, autoritățile de frontieră iau măsurile legale impuse de statul respectiv pentru astfel de situații. La ora 04.20 cele doua ambulanțe s-au prezentat pe sensul de intrare în țară, fără pacienți”, a precizat Poliția de Frontieră, potrivit informațiilor Adevărul.ro.
Potrivit primelor informaţii, românii se întoarceau de la un concurs internaţional de dans găzduit de Serbia, acolo unde fetiţa de 8 ani obţinuse premiul întăi. O femeie care se afla în una dintre maşinile implicate în accident, mama fetiţei, a sunat la 112 şi a cerut ajutorul autorităţilor române.
Imediat după ce a fost semnalat accidentul, Serviciul de Ambulanță Județean Mehedinți a trimis două echipaje de intervenție către locul tragediei. Cu toate acestea, salvatorii au fost opriți la frontieră de către autoritățile sârbe, pe motiv că nu aveau pașapoartele la ei.
După lungi insistențe și explicații privind gravitatea situației, ambulanțelor românești li s-a permis în cele din urmă să intre în Serbia, însă întârzierile par să fi avut consecințe tragice. Medicii români, care au ascultat la telefon strigătele disperate ale mamei fetiței, sunt de părere că, dacă nu ar fi fost opriți la frontieră, ar fi avut o șansă să-i salveze viața micuței.
„Din păcate, până am ajuns noi, echipajul de la Ambulanța Kladovo a declarat decesul fetiței de 8 ani și al tatălui ei, din România. Celelalte victime erau în stare de șoc. Le-am acordat asistență medicală, dar nu a fost nevoie de transport la spital, pentru că nu prezentau leziuni care să le pună viața în pericol. Situația fost dramatică. A fost un apel pe 112, făcut de mama fetiței, direct către dispeceratul din România. Ne-am deplasat cu două ambulanțe: una de tip C1 – C2 și cealaltă, B2. Am trecut foarte repede de vama din România. Le-am explicat unde mergem. La vama din Serbia, cele două ambulanțe nu au fost lăsate să treacă. Mi s-a cerut pașaportul. Nu l-am avut.
Le-am spus că le dau CNP-ul, dar nu au vrut să ne lase. Au oprit ambulanțele în vamă. În vama de la sârbi, am ajuns la 03.00, am plecat la 03.28 și, la locul accidentului, am ajuns la 03.35. Am ajuns prea târziu! Aceste 28 de minute puteau face diferența. Când am ajuns, fetița era pe carosabil (fusese declarat decesul). Mama fetiței era în stare de șoc și îmi tot spunea: „Salvați-mi fetița!”
Dacă nu întârziam, în vamă, poate era o șansă. Dacă pe mine nu m-au lăsat să trec vama poate am înțeles, pentru că nu aveam actele la mine; dar cei din vama din Serbia nu i-au lăsat nici pe ceilalți colegi ai mei, din cealaltă ambulanță. Există un protocol de colaborare în astfel de situații, între România și Serbia. Se pare că, în această situație, nu a fost respectat protocolul”, a declarat medicul Cornelia Bernardi, citată de Adevărul.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a susținut că regula de bază este că intervențiile într-o altă țară se fac doar la solicitarea autorităților acelei țări.
„Intervențiile trebuie să urmeze protocoale clare, acolo unde acestea există. Nu toate statele au astfel de protocoale, iar acestea sunt activabile la solicitarea țării care are nevoie de sprijin. Practic, nu te poți duce de unul singur într-o țară doar pentru că ai fost sesizat. Este nevoie ca statul care solicită ajutorul să facă o cerere oficială. […]
Regula de bază este că intervențiile într-o altă țară se fac doar la solicitarea autorităților acelei țări. În unele situații, țara respectivă ar putea chiar să nu permită intrarea, deoarece actul medical trebuie să fie autorizat pe teritoriul lor. Aceste proceduri sunt reglementate, iar discuțiile nu se referă la ceea ce este corect sau uman, ci la respectarea regulamentelor existente”, a declarat Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a subliniat faptul că Serbia nu face parte din Schengen, iar plecarea ambulanţelor în sprijin a fost făcută din proprie iniţiativă.
„Serbia nu face parte din Schengen, iar România a fost sesizată, astfel că ambulanțele au plecat să sprijine, însă acest lucru a fost făcut din proprie inițiativă. România a deschis un culoar pentru ca ajutoarele să poată intra, însă România rămâne responsabilă pentru zona sa. Ce s-a întâmplat în acel context, de ce s-a întârziat sau de ce nu aveau acte de identitate, trebuie să fie verificate”, a adăugat şeful DSU, potrivit Antena3.
Familiile de români se întorceau de la un concurs internațional de dans care a avut loc duminică în Serbia și la care fetița de 7 ani câștigase premiul întâi. Șoferul sârb care a provocat tragedia era beat și a fugit de la fața locului, fiind prins mai târziu de către polițiști.
El ar fi intrat pe contrasens, acolo unde se deplasau regulamentar cele două mașini înmatriculate în România. Primul șofer român a reușit să evite impactul, însă pentru cel de-al doilea autoturism – în care erau cinci persoane – coliziunea a dus la producerea tragediei. Șoferul și fetița sa de 8 ani au decedat pe loc.
Sursă foto: Antena 3
CITIȚI ȘI: