Adio, concedii pe litoralul românesc în 2023? Ireal cum arată acum plaja din Mamaia: „Marea și-a luat înapoi ce i-a fost luat”

Adio, concedii pe litoralul românesc în 2023? Ireal cum arată acum plaja din Mamaia: Marea și-a luat înapoi ce i-a fost luat
Publicat: 29/01/2023, 15:40
Actualizat: 29/01/2023, 16:10

Litoralul Mării Negre este magnet de turiști în fiecare sezon estival, chiar dacă prețurile sunt de cele mai multe ori destul de mari. Ba mai mult decât atât, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor turiștilor, în ultimii ani plajele au fost mărite cu sute de metri.

Însă, furtunile puternice din ultimele zile au săpat în mal pe un kilometru și au format o terasă de nisip înaltă, în unele locuri de aproape un metru.  Valurile puternice din ultimele zile au înghițit o bună parte din plaja lărgită din stațiunea Mamaia, dar și din Eforie. Fenomenul este considerat de specialiști unul normal, care spun că locul va fi refăcut înainte de sezonul estival.

Potrivit specialiștilor, nisipul folosit la mărirea plajei a fost adus din larg, iar acolo unde s-au format gropi imense pe fundul mării, natura îl nivelează. Eroziunea mării este un fenomen continuu, indiferent de lucrările de reamenajare de suprafață și poate fi amplificat de furtuni și de forța valurilor.

”Groapa generează o prăbușire a malului. Munca omului și munca naturii creează astfel de situații care se vor rezolva în primăvară când niște utilaje mari vor veni să niveleze panta de trecere”, a explicat biologul Adrian Bâlbă.

Specialiștii reamintesc că, după acest fenomen, nisipul atras de valuri se va așeza însă în zona țărmului. Astfel, turiștii vor avea parte de un nisip mai fin pe plajă, dar și o intrare în mare mai lină.

Zona de plajă din Mamaia-Mamaia Nord s-a extins din 2020 cu 50 de hectare 

Zona de plajă din Mamaia-Mamaia Nord s-a extins din 2020 cu 50 de hectare printr-un proiect de reabilitare a zonelor costiere. Plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă.

Plajele din Mamaia s-au lărgit în două etape, care s-au încheiat în 2015, respectiv 2021. Majoritatea au fost extinse cu cel puțin 300 de metri, iar lucrările costă un miliard de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase