Drogurile au ajuns să fie consumate de la vârste tot mai fragede, inclusiv municipiul Iași. În acest timp, adolescenții au dezvoltat un limbaj codificat, care să mascheze discuțiile despre stupefiante față de părinți și profesori.
În anul 2024, autoritățile din Iași au investigat cel mai mare caz de trafic de droguri în mediul școlar din istoria recentă, implicând atunci 29 de elevi și peste 20 de școli.
O analiză realizată de Ziarul de Iași dezvăluie limbajul secret folosit de adolescenți, alături de semnalele discrete, care pot arăta implicarea copiilor în consumul sau distribuirea de droguri.
„Fenomenul drogurilor a luat o amploare colosală, acesta este scăpat de sub control în școli şi acasă”, au răspuns specialiștii pentru sursa citată.
În școli, consumul de droguri începe uneori de la vârste fragede, chiar și de 11 sau 12 ani. De altfel, mulți copii de gimnaziu știu deja ce înseamnă coduri precum „CK”, „benzo”, „pen”, „lean” sau „gumă cu LSD”.
Unii tineri experimentează diverse droguri din curiozitate, dar sunt și alții care o fac din durere sau singurătate, sub presiunea anturajului sau pentru că acest obicei este la modă.
Printre semnele de avertizare, adesea subtile, se numără: schimbări bruște de comportament, privire pierdută, agitație sau letargie nejustificată, mirosuri neobișnuite, prezența unor obiecte aparent banale sau folosirea unor emoji-uri ori expresii necunoscute.
„Prevenția nu se face cu frică, ci cu cunoaștere. Nu pentru că e «la modă» să vorbim despre asta. Ci pentru că un copil viu, lucid și încrezător în părintele lui merită mai mult decât orice”, a precizat un psiholog al unui liceu din Iași.
Părinții, profesorii și autoritățile au nevoie de acțiune comună pentru a combate acest fenomen, care a devenit o amenințare constantă, prin educație, sprijin emoțional și vigilență.
Un copil informat valorează mai mult decât orice campanie de frică sau pedeapsă, iar adevărata prevenție prin cunoaștere și continuă cu implicarea fiecăruia.
Pentru a evita să fie descoperiți, adolescenții au dezvoltat un sistem de coduri și simboluri în conversațiile verbale, și în cele online.
Astfel, prescurtări precum 420, 710, K, G, L, Shrooms au devenit parte din conversațiile virtuale pentru a ascunde tranzacțiile sau consumul.
FOTO – Caracter ilustrativ: Poliția Română