Adrian Câciu: Nu riscăm să pierdem bani europeni. România e unul dintre puţinele state cu creştere economică în acest an

Adrian Câciu: Nu riscăm să pierdem bani europeni. România e unul dintre puţinele state cu creştere economică în acest an
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 07/10/2023, 13:06

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a dat asigurări sâmbătă că România nu riscă să piardă fondurile europene. El a adăugat că „lucrurile sunt într-o zonă în care Comisia a înţeles că avem cheltuieli suplimentare” aferente conflictului din Ucraina. De asemenea, el a precizat că România este unul dintre puţinele state care are creştere economică în acest an.

Adrian Câciu a făcut o serie de clarificări după ce a fost întrebat, sâmbătă, la intrarea în sediul PSD, despre ”gaura” de 7 miliarde de lei menționată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. El a explicat că, în opinia sa, Boloș s-a referit la faptul că nu s-au realizat încasările prognozate pe luna septembrie.

”Nu cred că a spus că a găsit o gaură, a spus că nu s-au făcut încasări conform programărilor în septembrie, dacă nu mă înşel. Întrebaţi-l pe dânsul care sunt cauzele. Are instituţiile de colectare în subordine, bănuiesc că sunt nişte motive şi bănuiesc că s-au luat şi nişte măsuri”, a spus Câciu, potrivit news.ro.

Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări că România nu va rămâne fără banii de la Uniunea Europeană, precizând că şi alte state şi-au depăşit ţintele de deficit programate.

”Nu riscăm să pierdem bani europeni. Avem negocierile cu Comisia, am discutat cu Comisia, regulamentele spun cu totul altceva decât suspendarea fondurilor europene. Dacă nu am face nimic legat de ceea ce înseamnă ajustarea fiscală, consolidarea fiscal-bugetară, am risca o amendă, dar nu se va întâmpla lucrul acesta. Negocierile au început încă din luna august, am fost la Bruxelles împreună cu domnul ministru. Lucrurile sunt într-o zonă în care Comisia a înţeles că avem cheltuieli suplimentare legate de ceea ce înseamnă continuarea, de fapt, nu ne dorim să continue acest conflict din Ucraina, dar sunt cheltuieli care apasă pe bugetele statelor membre. Toată Europa are o problemă din perspectivă economică, cred că lumea ar trebui să pună şi în context european, sunt şi state europene care şi-au depăşit ţintele de deficit, state puternice. Cel puţin 3 dintre ele şi-au depăşit ţintele de deficit, cele programate. Ce înseamnă aceasta? Că economia nu a evoluat aşa cum a fost prognozată anul trecut”, a precizat Câciu.

România poate evita recesiunea economică

El a subliniat că un lucru important pentru români este că ţara noastră evită recesiunea economică.

”Evităm recesiunea, e un lucru foarte important pentru cetăţenii României, pentru companiile româneşti, mergem înainte, suntem în creştere economică, unul dintre puţinele state care are creştere economică în acest an. Haideţi să nu mai privim lucrurile negativ. Guvernul face o serie de eforturi ca aceste lucruri să se întâmple aşa cum ne dorim şi aşa cum trebuie pentru România. Nu este un context fericit, este un context complicat, nu este din cauza noastră, este un context creat la nivel regional şi nu numai, mondial. După cum vedeţi chiar şi în America sunt probleme inclusiv cu programarea bugetară, cu modul în care sunt susţinute cheltuielile pe care şi le-a programat guvernul american. Vă asigur că lucrăm cu toate motoarele pentru a avea stabilitate şi avem această stabilitate şi eu cred că trebuie să o scoatem în evidenţă”, a adăugat Câciu.

Adrian Câciu a mai explicat sâmbătă că reforma pensiilor speciale urmează să fie făcută.

”Reforma pensiilor speciale se va face, la finalul acestei luni am impresia că intră în Parlament ultimele amendamente, în acord cu decizia CCR, deci nu vom pierde, o să vedeţi”, a declarat Câciu, sâmbătă, la intrarea în sediul PSD.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...