Agenţia Europeană pentru Medicamente avertizează: Anticorpii monoclonali nu sunt eficienţi în faţa noilor variante de coronavirus

Agenţia Europeană pentru Medicamente avertizează: Anticorpii monoclonali nu sunt eficienţi în faţa noilor variante de coronavirus
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 09/12/2022, 23:35
Actualizat: 10/12/2022, 15:37

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a avertizat, vineri, că tratamentele pe bază de anticorpi monoclonali s-au dovedit ineficiente în faţa noilor variante dominante ale SARS-CoV-2.

Testele de laborator au demonstrat că tratamentele bazate pe anticorpi monoclonali s-au dovedit „mai puţin eficiente în contextul variantelor Omicron BA.4.6, BA.2.75.2 şi XBB”, a subliniat într-un comunicat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care are sediul la Amsterdam.

Numeroasele tratamente pe bază de anticorpi monoclonali, administrate în spitale pe cale injectabilă sau prin perfuzii şi care ţintesc proteina spike a virusului SARS-CoV-2, au contribuit la gestionarea celor mai severe perioade ale pandemiei, dar acum acestea „nu mai par la fel de eficiente în faţa noilor variante” ale virusului, spun reprezentanții EMA.

Anticorpii monoclonali au reuşit într-o primă etapă să reducă cu 80% riscul de spitalizare şi de deces, dar au devenit mai puţin eficienţi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 a dezvoltat mutaţii.

„Totodată, ele nu mai reuşesc să neutralizeze într-o manieră semnificativă (variantele) BQ.1 şi BQ.1.1, care urmează să devină tulpini dominante pe teritoriul Uniunii Europene în decursul săptămânilor viitoare”, au precizat reprezentanţii EMA, citați de Antena 3.

Principalele tratamente pe bază de anticorpi sunt Evusheld, produs de AstraZeneca, Ronapreve – produs de Roche şi Xevudy – produs de laboratoarele GSK şi Vir.

Totuși, tratamente antivirale precum Paxlovid, produs de laboratoarele Pfizer, ar trebui să rămână eficace, preconizează EMA.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase