UPDATE | Alegeri prezidențiale în Franța, după o campanie electorală umbrită de războiul din Ucraina: Emmanuel Macron și Marine Le Pen merg în turul doi

UPDATE | Alegeri prezidențiale în Franța, după o campanie electorală umbrită de războiul din Ucraina: Emmanuel Macron și Marine Le Pen merg în turul doi
Sursa foto: AP Photo / Mediafax Foto
Publicat: 10/04/2022, 08:42
Actualizat: 10/04/2022, 21:37

Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidențiale în Franța. Cei doi candidaţi care vor obţine cele mai multe voturi se vor califica pentru turul al doilea ce va avea loc pe 24 aprilie. Emmanuel Macron încearcă să devină primul preşedinte în exerciţiu care este reales în două decenii. 

UPDATE ora 21:30 – Alegeri prezidențiale în Franța: Emmanuel Macron conduce în exit poll-uri, față de Marine le Pen. Cei doi își vor disputa finala din 24 aprilie

Așa cum anticipau sondajele de electorale din ultimele zile, în turul doi se vor înfrunta preşedintele actual Emmanuel Macron (La République en marche, LREM) şi candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen (Rassemblement national, RN).

Principalii doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa, actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen, s-au calificat duminică în finală prezidențială din 24 aprilie.

Potrivit primului exit-poll după închiderea urnelor, Emmanuel Macron a obținut 28,1%, iar Marine Le Pen 23,3% din voturi.

UPDATE ora 15:00 – Prezența la vot, mai mică decât în 2017

Participarea la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică a fost de 25,48%, la ora locală 12:00 (13.00 ora României), potrivit informațiilor transmise de publicația Le Figaro.

Conform datelor făcute publice de Ministerul francez de Interne, la ora locală 12.00, prezenţa la urne a fost de 25,48%, cu trei puncte mai puţin decât în ​​2017 (28,54%) şi faţă de 2012 (28,3%).
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 13:30 – Emmanuel Macron a votat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a votat la o secţie din Le Touquet, în jurul orei locale 12:30.

Sursa foto: Profimedia

ȘTIRE INIȚIALĂ

Aproximativ 48,7 milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota în competiţia prezidenţială de duminică, alegând dintr-un grup de 12 candidaţi care se luptă pentru a conduce a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene şi singura putere nucleară a blocului comunitar, scrie Mediafax.

Preşedintele Emmanuel Macron încearcă să devină primul preşedinte în exerciţiu care este reales în două decenii. Ultimul preşedinte care a reuşit acest lucru a fost Jacques Chirac în 2002.

Sursa foto: AP Photo / Mediafax Foto

Contracandidaţii săi variază de la un cadidat de extremă stângă cu simpatii comuniste până la candidaţi anti-imigraţie de extremă dreapta.

Secţiile de votare se deschid în Franţa continentală duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României). Ele se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României) în majoritatea localităţilor şi la ora 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe, inclusiv la Paris. Primele sondaje la ieşirea de la urne vor fi publicate la ora 20.00 (21.00 Ora României).

Cei doi candidaţi care vor obţine cele mai multe voturi se vor califica pentru turul al doilea ce va avea loc pe 24 aprilie.

12 candidați pentru cea mai înaltă funcție din Franța

Doisprezece candidaţi au ajuns pe buletinul de vot oficial – inclusiv şapte care au candidat şi la ultimele alegeri din 2017. Aceştia acoperă tot spectrul politic. O treime dintre ei sunt femei.

Printre candidaţi se numără finaliştii din 2017, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, care candidează pentru a treia oară la Palatul Élysée. Alţi „veterani” cu candidaturi la activ sunt candidaţii de stânga Jean-Luc Mélenchon, Philippe Poutou şi Nathalie Arthaud, naţionalistul de dreapta Nicolas Dupont-Aignan şi candidatul de centru-dreapta Jean Lassalle.

Noii veniţi sunt Eric Zemmour, un fost expert TV de extremă dreapta; Valérie Pécresse, şefa conservatoare a regiunii pariziene; Anne Hidalgo, primarul socialist al Parisului; Yannick Jadot de la Verzi; şi Fabien Roussel, candidatul Partidului Comunist.

Sursa foto: AP Photo / Mediafax Foto

Emmanuel Macron versus Marine Le Pen

Cu excepţia unei surprize monumentale, se aşteaptă ca atât Macron, cât şi Le Pen să avanseze din nou în turul doi. Sondajele sugerează că liderul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon este posibil pe locul al treilea.

Macron, acum în vârstă de 44 de ani, a învins-o pe Le Pen cu o majoritate zdrobitoare şi a devenit cel mai tânăr președinte al Franței în 2017. Victoria fostului bancher care, spre deosebire de Le Pen, este un susţinător fervent al colaborării europene, a fost considerată o victorie împotriva politicii populiste şi naţionaliste, venită în urma alegerii lui Donald Trump la Casa Albă şi a votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, ambele în 2016.

Sursa foto: AP Photo / Mediafax Foto

Macron s-a bazat în campanie pe succese economice: Economia franceză îşi revine mai repede decât se așteptau experții după pandemia de COVID-19, cu o rată de creştere de 7% în 2021, cea mai mare din 1969 încoace. Şomajul a scăzut la minime neatinse de la începutul anilor 2000. Când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, declanşând cea mai gravă criză de securitate din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Macron a primit, de asemenea, un impuls în sondaje, oamenii adunându-se în jurul liderului pe timp de război.

Dar Le Pen, în vârstă de 53 de ani, este acum un duşman politic mai bine pozţionat faţă de 2017. Le Pen s-a rebrenduit în ultimii ani reducând limbajul anti-imigraţie. Şi-a focusat campania pe costul vieţii de zi cu zi a francezului de rând şi pe puterea sa de cumpărare, valorificând problema care, potrivit sondajelor, este cea mai importantă în mintea alegătorilor.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Cum a fost decapitat Cătălin Cîrstoiu. Detalii explozive din culise
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...