Aleksandr Lukaşenko spune că Rusia „prin definiţie nu poate pierde războiul”, dar admite că nu se aștepta ca acest conflict „să treneze atât de mult”

Aleksandr Lukaşenko spune că Rusia „prin definiţie nu poate pierde războiul”, dar admite că nu se aștepta ca acest conflict „să treneze atât de mult”
Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 06/05/2022, 14:59
Actualizat: 06/05/2022, 15:02

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, ia apărarea invaziei ruse din Ucraina într-un interviu acordat joi agenţiei Associated Press, dar spune că nu se aştepta ca acest conflict care durează de zece săptămâni „să treneze aşa”. El s-a exprimat de asemenea împotriva folosirii de arme nucleare în Ucraina, dar nu a spus dacă preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să lanseze un astfel de atac.

Lukaşenko a afirmat că Moscova, care a lansat la 24 februarie invazia asupra Ucrainei, parţial şi de pe teritoriul Belarusului, a fost nevoită să acţioneze deoarece Kievul „provoca Rusia”, transmite Agerpres.

„Dar nu sunt suficient de implicat în această problemă pentru a spune dacă (războiul – n.r.) merge conform planului, cum spun ruşii. Spun ce simt eu”, a declarat el de la Palatul Independenţei din Minsk.

„Vreau să subliniez din nou: simt că operaţiunea asta trenează”, a afirmat liderul belarus.

Sprijinul lui Lukaşenko pentru război a atras critici şi sancţiuni internaţionale împotriva Minskului. Unele trupe ruseşti au fost trimise de pe teritoriul Belarusului în Ucraina, iar Lukaşenko şi-a exprimat public sprijinul pentru aliatul său, care a pompat miliarde de dolari în sprijinirea economiei belaruse, de tip sovietic şi controlată de stat, cu energie ieftină şi împrumuturi.

Lukașenko: Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina şi Rusia

Însă, în interviul pentru AP, Lukaşenko a spus că el şi ţara sa sprijină pacea şi au făcut apel în mod repetat la încetarea „războiului”, un termen pe care Kremlinul refuză să îl folosească, numind în schimb invazia „operaţiune militară specială”.

„Categoric nu acceptăm niciun război. Am făcut şi facem totul acum pentru a nu exista un război. Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina şi Rusia”, a mai declarat el.

Lukaşenko a spus totodată că folosirea de arme nucleare în Ucraina este „inacceptabilă deoarece este chiar lângă noi, nu suntem dincolo de ocean, ca SUA”.

„Este inacceptabil şi pentru că ar putea arunca Pământul de pe orbită, cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă să facă asta, aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi conducerii ruse”, a mai afirmat liderul de la Minsk.

Rusia „prin definiţie nu poate pierde războiul”, a adăugat el, observând că Belarusul este singura ţară alături de Moscova, în timp ce „până la 50 de state şi-au unit forţele” de partea Ucrainei.

Lukașenko: „Cel mai probabil, el nu vrea o confruntare globală cu NATO”

Lukaşenko a mai declarat că Putin nu caută un război direct cu NATO şi că Occidentul ar trebui să se asigure că nu va izbucni unul.

„Cel mai probabil, el nu vrea o confruntare globală cu NATO. Folosiţi asta şi faceţi totul să nu se întâmple (un război). Altfel, chiar dacă Putin nu îşi doreşte, armata va reacţiona”, a atenţionat liderul belarus.

Lukaşenko l-a numit pe Putin „fratele său mai mare” şi a spus că liderul rus nu are „cu niciunul dintre liderii lumii relaţii mai strânse, mai deschise sau mai prieteneşti ca cele cu preşedintele Belarusului”.

Relaţia lor este foarte strânsă în ultima perioadă, dar a fost mai instabilă în ultimii ani. Înainte de alegerile contestate din 2020 care au dus la proteste masive, reprimate de Lukaşenko, el a acuzat deseori Kremlinul că încearcă să îl forţeze să renunţe la bunuri economice de preţ şi să renunţe la independenţa ţării.

Confruntat cu sancţiuni dure după ce a suprimat în mod brutal protestele, liderul belarus a început să accentueze nevoia de a contracara în comun presiunea occidentală şi s-a întâlnit cu Putin deseori, subliniind relaţiile lor strânse.

Sprijinul lui Lukaşenko pentru invazie nu a presupus şi trimiterea de trupe în Ucraina, dar el a fost totuşi criticat de opoziţia belarusă, care cere mai multe sancţiuni împotriva sa şi a ţării.

Urmărește cele mai noi informații din a 71-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult