ALERTĂ EXTREMĂ la granița României: Rușii au atacat porturile ucrainene Ismail și Reni/Avioanele F-16 ale armatei române au verificat spațiul aerian

ALERTĂ EXTREMĂ la granița României: Rușii au atacat porturile ucrainene Ismail și Reni/Avioanele F-16 ale armatei române au verificat spațiul aerian
Publicat: 10/02/2024, 09:30

Alertă extremă la granița cu Ucraina. Mai multe mesaje RO-ALERT au fost transmise, în noaptea de vineri spre sâmbătă, locuitorilor din județele Tulcea și Galați în urma unor noi atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail.

IGSU: Mesaje RO-Alert de avertizare a populației

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis trei mesaje RO-Alert pentru localitățile din zona de Nord a județului Tulcea prin care a informat populația că există riscul de cădere a unor obiecte din spațiul aerian.

„Alertele au fost emise în urma identificării pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniței cu România, de către structurile naționale cu rol de apărare, a unor aparate de zbor care ar putea avea ca țintă obiective din apropierea graniței de pe teritoriul Ucrainean.

Mesajele RO-Alert au drept scop informarea populației cu privire la modul de comportare în asemenea situații, recomandarea de păstrare a calmului și măsuri de autoprotecție”, a transmis, sâmbătă dimineața, IGSU.

În cursul nopții trecute au fost 7 apeluri la numărul unic de urgență 112 prin care apelanții au solicitat informații în urma primirii mesajelor RO-Alert ori au semnalat faptul ca se aud zgomote puternice din zona de nord a teritoriului românesc.

Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuințelor ori a zonelor populate.

ALERTĂ EXTREMĂ la graniță: Rușii au atacat porturile ucrainene Ismail și Reni
ALERTĂ EXTREMĂ la graniță: Rușii au atacat porturile ucrainene Ismail și Reni

Armata română a ridicat avioane F-16 în cursul nopții pentru cercetarea spațiului aerian

„În cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații”, conform Ministerului Apărării din România.

Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

„Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20.

Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea”, precizează MApN.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN precizează că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb