ALERTĂ: Israelul a lovit ținte din Liban, iar Iranul își pregătește rachetele. Biden își anulează planurile de weekend

ALERTĂ: Israelul a lovit ținte din Liban, iar Iranul își pregătește rachetele. Biden își anulează planurile de weekend
Publicat: 13/04/2024, 21:29

Armata israeliană a anunțat că a lovit, sâmbătă, mai multe ținte Hezbollah din sudul Libanului, conform Times of Israel. Oficiali americani citați de CNN susțin că au observat mișcări de forțe militare în Iran, inclusiv de drone și aproximativ 100 de rachete de croazieră.

Aceștia au declarat presei americane că Pentagonul se așteaptă ca Teheranul să lanseze atacuri directe asupra Israelului, producând o escaladare serioasă a tensiunilor din regiune. În anticiparea unui atac iranian, mai multe state au emis alerte de călătorie pentru toată regiunea. Ministerul de Externe de la București și-a reînnoit recomandarea adresată cetățenilor români de a evita orice călătorie în Israel, Palestina, Liban sau Iran.

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden revine sâmbătă după-amiază la Casa Albă pentru a se consulta cu oficialii Pentagonului, la 24 de ore după ce a declarat că anticipează un atac iranian împotriva Israelului „mai devreme, mai degrabă decât mai târziu”, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Biden îşi suspendă prematur deplasarea de weekend în Delaware, pentru a discuta despre evenimentele din Orientul Mijlociu, conform anunțului de sâmbătă al Casei Albe. Vineri, Biden a avertizat Iranul împotriva represaliilor, chiar dacă acesta consideră că atacul ar putea fi iminent.

„Suntem dedicaţi apărării Israelului. Vom sprijini Israelul. Vom ajuta la apărarea Israelului, iar Iranul nu va reuşi”, a declarat Joe Biden, președintele SUA.

IDF a atacat obiective militare ale Hezbollah din sudul Libanului. Forțele israeliene declară că avioanele lor de luptă au atacat cu puțin timp în urmă mai multe obiective militare aparținând Hezbollah, situate în patru zone diferite din sudul Libanului, relatează Times of Israel.

Țintele au inclus imobile folosite de gruparea teroristă în Houla și Bayt Lif, precum și două centre de comandă Hezbollah în Odaisseh și Taybeh. IDF susține că a deschis focul și asupra unei zone din apropierea Rmeish pentru a „înlătura o amenințare”. De asemenea, israelienii susțin că investighează de ce au pornit mai devreme sirenele de raid aerian în nordul Israelului. Nu au fost raportați răniți.

Alertă de atac aerian la granița dintre Israel și Liban

Sirenele de avertizare au fost activate în mai multe localități din apropierea graniței de nord dintre Israel și Liban de două ori în mai puțin de 60 de minute. Gruparea teroristă Hezbollah a lansat zilnic mai multe atacuri cu rachete și drone asupra zonei de nord a Israelului, pe fondul războiului din Gaza.

IDF avertizează Iranul că „va suporta consecinţele alegerii sale de a agrava situaţia”, au transmis sâmbătă oficialii israelieni, care sunt în alertă în urma ameninţărilor cu represalii ale Teheranului, aliat al mișcării palestiniene Hamas. „Ne-am întărit pregătirile pentru a proteja Israelul de o nouă agresiune iraniană. Suntem de asemenea pregătiţi să reacţionăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari.

Iranul a anunțat că a capturat o navă „cu legături” cu Israelul în Golf

Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei iranieni au sechestrat sâmbătă un portcontainer „cu legături” cu Israelul în Golf, a anunţat agenţia oficială Irna, relatează AFP. „Un portcontainer cu numele MCS Aries a fost sechestrat de forţele speciale maritime” în cursul „unei operaţiuni la care a participat un elicopter în apropierea strâmtorii Ormuz”, a scris Irna. Potrivit sursei citate, nava „are poartă pavilion portughez şi este administrată de societatea Zodiac, care îi aparţine capitalistului sionist Eyal Ofer”, este „dirijată spre apele teritoriale” ale Iranului.

Cu puțin timp în urmă, două agenţii de securitate maritimă au anunţat că o navă comercială a fost sechestrată sâmbătă în largul Emiratelor Arabe Unite de „autorităţi regionale”. Societatea de securitate britanică Ambrey, una dintre acestea, a declarat că a „văzut imagini cu trei indivizi care coboară rapid dintr-un elicopter pe ceea ce pare a fi un portcontainer”, conform digi24.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile