Alexandru Rafila anunță când scapă românii de certificatul verde: „În această primăvară vom ajunge la normalitate”

Alexandru Rafila anunță când scapă românii de certificatul verde: „În această primăvară vom ajunge la normalitate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (Foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL)
Publicat: 07/02/2022, 11:24
Actualizat: 07/02/2022, 11:27

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de părere că amenințarea COVID-19 va lua sfârșit, la nivel mondial, iar în România oamenii vor scăpa de mască și alte restricții în luna aprilie. „În această primăvară vom ajunge la normalitate”, a spus el.

„Opinia mea e că 50% o să fie posibil din luna martie, 50% prezenţă la spectacole sau la alte tipuri de evenimente şi, odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate în care prezenţa să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Întrebat ce înseamnă această normalitate, Alexandra Rafila a explicat că se va renunța la certificatul verde în spațiile publice.

Subiectul va fi dezbătut, la nivel european, în această săptămână, la Lyon, în Franța.

„În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea miniștrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli.

Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a spus ministrul Sănătății.

În același context sursa citată a precizat că „anul 2022 va fi anul în care urgența de sănătate publică globală se va încheia”.

Ministrul Sănătății este de părere că peste 10 milioane de români s-au infectat, până acum, cu coronavirus.

Cu siguranţă au făcut 10 milioane de persoane COVID, eu cred că au făcut şi mai mult de 10 milioane, pentru că discutăm de o tulpină extrem de transmisibilă pe de-o parte şi la care simptomatologia pentru mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc este foarte redusă, a afirmat Rafila.

Oficial, în România, peste două milioane de oameni au fost diagnosticați cu boala în România.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase