Alexandru Rafila: Certificatul digital expiră la 1 februarie pentru cei care nu și-au făcut doza booster la 9 luni de la rapel. Este o directivă europeană și trebuie respectată

Publicat: 21/01/2022, 15:09
Actualizat: 21/01/2022, 16:43

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri că persoanele care nu și-au făcut doza booster a vaccinului împotriva COVID, dar au deja nouă luni de la efectuarea dozei a doua, ar trebui să își administreze, totuși, cea de-a treia doză până pe 1 februarie.

Potrivit ministrului, de la această dată, certificatul digital expiră pentru persoanele care nu au cea de-a treia doză, informează G4Media.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila.

El a adăugat că această măsură a fost luată la nivel comunitar și va fi aplicată și în România.

„E o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul de călătorie e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestuia. (…) Dacă vrei să circuli în spațiul UE, respecți regulile de circulație din spațiul UE. Faptul că există o uniformizare la nivel european e un lucru bun”, a precizat Rafila.

Întrebat dacă regula se va aplica și în cazul utilizării certificatului verde în România, pentru intrarea în instituții și în alte spații publice, ministrul Sănătății a răspuns: „E o decizie de sănătate publică pe care o vom discuta la nivelul Guvernului și CNSU în funcție de contextul epidemiologic de moment”.

Alexandru Rafila: Cine s-a vaccinat cu doza a doua în august poate să nu își facă momentan boosterul

Totodată, ministrul a mai spus că certificatul digital expiră numai în cazul persoanelor care nu și-au făcut doza booster și, în același timp, au peste 9 luni de la administrarea celei de-a doua doze.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a mai spus oficialul.

De asemenea, Rafila a explicat că anul acesta ar putea fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.