Am aflat tariful! Cât ia părintele Calistrat din Iași pentru o nuntă. Taxa nu include lumânările, vinul, pișcoturile și prosopul

Am aflat tariful! Cât ia părintele Calistrat din Iași pentru o nuntă. Taxa nu include lumânările, vinul, pișcoturile și prosopul
Publicat: 29/01/2023, 09:59
Actualizat: 29/01/2023, 10:03

În România, știm că atunci când organizăm o nuntă trebuie să luăm în calcul și tariful pentru preotul care oficiază cununia religioasă, iar acesta diferă de la o regiune la alta, de la o parohie la alta. Spre exemplu, cunoscutul părinte Calistrat Chifan de la Iași spune că nu are un tarif anume, ci mai degrabă apelează la regula bunului simț.

Duhovnicul a declarat pentru BZI că nu are un tarif prestabilit, acceptând atât cât vor mirii sau nașii să-i ofere. De regulă, taxele sunt diferite de la o parohie la alta și se achită de către nași. Taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul, pișcoturile, prosopul, pe care mirii trebuie să le aducă de acasă.

Îndrăgitul duhovnic apelează la regula bunului simț

Părintele Calistrat Chifan a mărturisit că apelează la regula bunului simț atunci când vine vorba de câți bani ia pentru o nuntă. Duhovnicul spune că a oficiat nunți și cu 50 de lei, și cu 100 de lei, și cu 200 de lei, în funcție de cât i-au oferit mirii sau nașii.

„Nu întotdeauna poți să spui că nunta este un câștig. De aia s-a și transformat toată istoria nunții și toată finețea nunții. Noi, într-o emisiune anterioară, am vorbit de regulile Sfântului Ioan Gură de Aur în nunta creștină, iar în momentul de față vorbim de regulile pământești în nunta creștină. Adică pe care omul le extravaghează pe cele pământești și le anihilează ușor pe cele spirituale. Primul lucru de unde începe: „Părinte, să nu-mi luați preț mare la nuntă.” Și aici este o întreagă controversă.

Preoții sunt cei mai hapsini, sunt cei mai lacomi, jupesc mirii, îi seacă pe nași, le golește buzunarele, dar în fond și la urma urmei, eu, ca cel care a participat la câteva nunți, să știți că, în general, regula bunului simț este că nașul dacă vrea îți dă și 50 de lei, am făcut nuntă și cu 50 de lei, am slujit nuntă și cu 100 de lei, am slujit și cu 200, tu nu poți să îi spui”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI.

Părintele Calistrat Chifan: „Nu e un tarif prestabilit”

Deși se consideră că majoritatea preoților sunt lacomi după bani, acesta nu este și cazul părintelui Calistrat Chifan. În ceea ce privește nunțile, el nu are un tarif prestabilit: „Omul îți dă 100 de lei, 200 sau 50.”

overlay-clever„Eu, de exemplu, fac o glumă când mă întreabă: „Părinte, cât ar costa?” Zic: „A 10-a sută din investiția din nuntă.” Acolo s-au băgat două-trei sute de milioane într-o nuntă. Deci asta ar însemna să dea 2000 de ron, dar e glumă. -„Părinte, dar mă sărăciți.” – „Bine, atunci dă-mi mia parte de ce ți-a rămas din portofel.” Și omul îți dă 100 de lei, 200 sau 50. Nu e un tarif prestabilit. Dacă tu alegi o catedrală, vrei o biserică cu trepte, vrei un cor celebru, vrei șapte preoți la cununie, acum scuză-mă, tu-ți investești mia de euro în toată povestea aia. Pentru că ăia din cor, dacă sunt zece inși, tot trebuie să le dai 100 de lei sau 50 de lei, că ți-au stat acolo și ți-au cântat”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...