Ambasada Rusiei în SUA condamnă decizia Casei Albe de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina. Kievul a făcut o promisiune „vitală”

Ambasada Rusiei în SUA condamnă decizia Casei Albe de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina. Kievul a făcut o promisiune „vitală”
Muniții cu dispersie - Foto: Profimedia Images
Publicat: 10/07/2023, 08:38

Ambasada Rusiei în SUA a emis o declarație duminică, condamnând decizia Casei Albe de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina și acuzând Statele Unite de crime de război în războiul pe care Moscova l-a declanșat acum mai bine de 500 de zile în Ucraina.

Ambasada a subliniat că a luat act de declarațiile purtătorului de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, referitoare la furnizarea de muniții cu dispersie către Ucraina.

„Am acordat atenție declarațiilor (purtătorului de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John) Kirby, cu privire la furnizarea de muniții cu dispersie către Ucraina. Oficialul a recunoscut de facto comiterea de crime de război de către Statele Unite în conflictul ucrainean”, a declarat ambasada pe aplicația de mesagerie Telegram.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc că au folosit deja muniții cu dispersie în războiul de 500 de zile pe care Moscova îl duce împotriva Kievului. Ucraina a promis săptămâna trecută că munițiile pe care Statele Unite au decis să le trimită Kievului nu vor fi folosite în Rusia.

Munițiile cu dispersie vor avea un „impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor rusești

Statele Unite au anunțat vineri că vor trimite Ucrainei muniții cu dispersie – interzise de peste 100 de țări – ca parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari, o măsură despre care Ucraina a spus că va avea un „impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor rusești.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, a încercat să argumenteze în favoarea furnizării acestor arme Ucrainei cu puțin timp înainte ca Pentagonul să anunțe în mod oficial acest ajutor. Munițiile cu dispersie ar putea impulsiona contraofensiva ucraineană pentru a recupera teritoriul cucerit de la invadarea Rusiei în februarie 2022.

„Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare a civililor din cauza munițiilor neexplodate”, a declarat Sullivan reporterilor. „Acesta este motivul pentru care am amânat decizia cât de mult am putut”.

„Dar există, de asemenea, un risc masiv de vătămare a civililor dacă trupele și tancurile rusești se rostogolesc peste pozițiile ucrainene și cuceresc mai mult teritoriu ucrainean și subjugă mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie”, a spus Sullivan.

Întrebat de ce furnizează acum munițiile cu dispersie, Biden a declarat reporterilor că acest lucru se datorează faptului că efortul de apărare împotriva Rusiei „a rămas fără muniție”.

Ce sunt munițiile cu dispersie?

Munițiile cu dispersie eliberează în mod obișnuit un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare.

Cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de zeci de ani după încheierea unui conflict. Ucraina a cerut aceste arme pentru a trage împotriva pozițiilor rusești cu trupe săpate.

„Ucraina a oferit asigurări scrise că le va folosi într-un mod foarte atent” pentru a minimiza riscurile pentru civili, a declarat Sullivan, adăugând că Consiliul Național de Securitate al SUA a fost unanim de acord cu trimiterea acestor arme.

Pachetul de asistență pentru securitate anunțat de Pentagon include muniții cu dispersie lansate de tunurile Howitzer de 155 de milimetri, 31 de tunuri Howitzer suplimentare, muniții suplimentare pentru apărarea antiaeriană Patriot și arme antitanc.

Noile drone Penguin, muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și vehicule terestre precum vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate Stryker au fost, de asemenea, incluse în ajutorul de securitate – al 42-lea pachet american de acest tip pentru Ucraina, totalizând peste 40 de miliarde de dolari de la invazie.

Republicanii din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA au aplaudat demersul lui Biden, dar au vrut mai mult, îndemnând guvernul american să trimită sistemul de rachete tactice al armatei, sau ATACMS, despre care au remarcat că are o rază de acțiune similară cu rachetele de croazieră Storm Shadow pe care Marea Britanie le-a trimis deja.

O lege americană din 2009 interzice exporturile de muniții cu dispersie americane cu rate de eșec ale bombelelor mai mari de 1%, ceea ce acoperă practic toate stocurile militare americane, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare