EXCLUSIV| Ambasadorul Rusiei la București și nunțiul apostolic în România și Republica Moldova au discutat ”între patru ochi”, timp de 30 de minute, la o recepție organizată de Ambasada Kazahstanului – surse

Publicat: 26/10/2022, 20:36
Actualizat: 26/10/2022, 21:38

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a discutat doar cu E.S. Miguel Maury Buendia, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, timp de 30 de minute, în cadrul recepției organizate de Ambasada Kazahstanului cu ocazia zilei Republicii, marți seara, la Clubul Diplomatic, susțin sursele Gândul.

Ambasadorul Rusiei la București și Nunțiul apostolic în România
Ambasadorul Rusiei la București și nunțiul apostolic în România / Foto: Gândul

Ceea ce a atras atenția, spun sursele Gândul, a fost faptul că cei doi oficiali au purtat discuții un timp relativ îndelungat, preț de 30 de minute, separându-se de ceilalți invitați.

Liliana Popescu, profesor universitar doctor la SNSPA, specialist în relații internaționale, a adus câteva clarificări asupra subiectului.

Culisele unei discuții între patru ochi

Liliana Popescu a declarat pentru Gândul că, deși astfel de discuții sunt ceva uzual în cadrul unor împrejurări diplomatice, precum recepțiile, ”Vaticanul este statul care are un statut special și care, cu ceva timp în urmă a afirmat că Rusia este stat agresor față de Ucraina”.

Profesorul universitar SNSPA a subliniat și poziția Papei față de importanța păcii.

„Pe de altă parte, au existat luări de poziție ale Papei cu privire la importanța păcii, care, desigur, derivă din poziția sa de șef al Bisericii Catolice, pentru care pacea și viața sunt valori supreme”, a mai spus Liliana Popescu.

De asemenea, aceasta a accentuat faptul că ”noi nu putem ști ce au vorbit, putem doar presupune”.

Amintind de declarațiile publice recente ale apropiaților lui Vladimir Putin, Liliana Popescu a făcut o conexiune între pozițiile aparent religioase ale lui Ramzan Kadîrov și posibila încercare a Rusiei de a se folosi de valorile Bisericii Catolice în context internațional:

”Putem să ne uităm la ultimele poziții susținute dinspre Kremlin și putem observa, de exemplu, că liderul cecen, un soldat fidel al lui Putin, Ramzan Kadîrov, a început să aibă poziționări publice de ordin religios. În discursul lui Kadîrov apare o presupusă «cruciadă» a Rusiei împotriva Occidentului, care, chipurile este plin de grupuri sataniste. O invenție, o minciună, desigur. Kremlinul încearcă tot felul de variante de incriminare a ucrainenilor și a Occidentului. În discursul său, Kadîrov afirma faptul că în Ucraina sunt secte sataniste anticreștine”, a explicat Liliana Popescu.

Profesorul universitar a menționat chiar posibilitatea unui dublu limbaj al Rusiei. Deși Kremlinul pare că, în plan plan extern, caută sprijin pentru pace, continuă agresiunea față de Ucraina:

”E posibil ca această discuție diplomatică dintre reprezentantul rus și nunțiul papal să facă parte din încercarea Kremlinului de a se folosi de Biserica Catolică pentru ca aceasta să accentueze în discursul său public pe tema păcii și a negocierilor – în condițiile în care Rusia își continuă atacurile și atrocitățile împotriva ucrainenilor. În acest moment, Moscova folosește orice mijloace care să conducă la o diminuare a sprijinului internațional pentru Ucraina. Moscovei îi convine orice demers care conduce spre ideea de negocieri, de pacificare – deși ea continuă războiul împotriva Ucrainei. E și un joc de imagine la mijloc”, a concluzionat Liliana Popescu.

Poziția recentă a Rusiei în contextul internațional

Discuția dintre cei doi diplomați ar putea avea relevanță și în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru Le Point că l-a ”încurajat pe Papa Francisc să-i sune pe Vladimir Putin și pe Patriarhul Kiril al Moscovei”.

Răspunsul Rusiei nu a întârziat să apară: ”Suntem pregătiţi să discutăm toate acestea cu americanii, cu francezii şi cu Suveranul Pontif’, a susținut Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...