ANAT: România poate încerca redeschiderea turismului după modelul Greciei

ANAT: România poate încerca redeschiderea turismului după modelul Greciei
ANAT: România poate încerca redeschiderea turismului după modelul Greciei. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/03/2021, 16:42

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține că România poate încerca redeschiderea turismului după modelul Greciei.

Astfel, potrivit unui comunicat al ANAT, și în România se pot înființa protocoale specializate pentru fiecare activitate în parte și pot fi instruiți mii de angajați, sub responsabilitatea Ministerului Economiei, în cooperare cu alte instituții și cu reprezentanți ai sectorului privat, informează site-ul agenției Agerpres.

„România ar trebui să urmeze exemplul Greciei, prin acţiuni concrete, prin predictibilitate, dar şi prin promovare, care trebuie începută în forţă de pe acum, pentru a avea asigurat un viitor bun pentru turismul de incoming. Doar astfel putem crea premisele relansării turismului. Turismul reprezintă o industrie de interes naţional, iar incoming-ul înseamnă export de servicii. Vorbim chiar de o formă de export simplă, nepoluantă – turiştii străini vin la noi în ţară. Noi trebuie doar să ne promovăm eficient şi să pregătim produsul turistic, nefiind nevoiţi să transportăm nimic peste hotare, inclusiv resurse naturale. Din păcate, de multe ori statul român uită că exportul de servicii în general şi incoming-ul în special reprezintă cea mai eficientă cale de a aduce bani în ţară”, spune Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

ANAT: Redeschiderea turismului în Grecia este un semnal excelent

Vicepreședintele ANAT, Alin Burcea, spune că redeschiderea turismului în Grecia reprezintă un semnal excelent, țara fiind de foarte multă vreme una dintre principalele destinații turistice pentru români.

„Pe de altă parte, toate formele de turism se interconectează, inclusiv outgoing-ul şi incoming-ul. O legătură între două ţări poate asigura o circulaţie reciprocă a turiştilor. De câţiva ani, şi România a început să devină o destinaţie turistică interesantă pentru greci, ţara noastră fiind complementară Greciei din multe puncte de vedere. Sper ca guvernanţii români să ia un exemplu de la prietenii noştri greci şi să aplice aceleaşi măsuri. Nu avem nimic de pierdut, dimpotrivă, doar de câştigat”, spune acesta.

Grecia a anunțat începerea sezonului turistic pe 14 mai

Ministrul grec al Turismului, Haris Theocharis, a anunțat recent, în cadrul Expoziției Internaționale de Turism ITB Berlin, că sezonul turistic începe pe 14 mai în țara sa.

Va fi permis accesul celor care înaintea călătoriei fie au fost vaccinați, fie au făcut boala și au dobândit anticorpi, fie prezintă un rezultat negativ al unui test pentru COVID-19 efectuat recent.

Ministrul elen al Turismului se va afla săptămâna viitoare în România, unde va avea o întrevedere cu omologul său român, Claudiu Năsui, iar „ANAT îşi pune mari speranţe şi are aşteptări de la această întâlnire”.