ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică și ploi abundente în mare parte din țară. Care sunt zonele vizate

ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică și ploi abundente în mare parte din țară. Care sunt zonele vizate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/08/2022, 13:43

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o avertizare meteo de tip Cod galben de instabilitate atmosferică și ploi abundente, valabilă între orele 11:00 și 22:00.

În acest interval, la munte, în Dobrogea, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala luni (15 august), pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar marți (16 august), cu precădere în nord, centru și est.

Sursa: ANM

Prognoza ANM pentru București

În același interval, în București vor fi perioade în care vor mai fi posibile averse care să cumuleze 5…10 l/mp și izolat 15 l/mp. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade.

Cum va fi vremea în vacanţa de Sfânta Maria. Anunţul făcut de meteorologi

Vremea va deveni din ce în ce mai instabilă în întreaga țară, iar în Capitală va ploua în acest weekend, anunță meteorologii. Temperaturile nu vor depăşi 33 de grade Celsius în minivacanța de Sfânta Maria.

 „Veștile sunt amestecate, aș putea spune. Pe de o parte bune, pentru că va ploua, bune pentru agricultură, mai puțin pentru plimbări. Vremea va deveni din ce în ce mai instabilă.

Dacă astăzi și mâine ploile se semnalează pe arii restrânse și sunt în general slabe cantitativ, sâmbătă duminică și chiar și luni vor fi pe arii din ce în ce mai extinse și, mai mult decât atât, asociate și cu fenomene specifice instabilității atmosferice, adică frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ploi torențiale care pot depăși și cantități mai însemnate, în special în intervale scurte de timp”, a declarat Alina Șerban, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru Antena 3.

Sub aspect termic, temperaturile se vor încadra în normele caracteristice perioade, acest lucru însemnând maxime de la 23-24 de grade în partea de nord a teritoriului, prin depresiuni, până la cel mult 32-33 de grade în extremitatea de sud și de vest a teritoriului.

„Și în Capitală vorbim de o vreme normală termic. Temperaturi maxime, de 30 până la 33 de grade.

Foarte probabil ca în zona Capitalei să plouă în acest weekend sâmbătă sau poate duminică, dar vorbim de ploi de vară, adică se pot manifesta cu precădere de după-amiază și seară adică nu o să plouă continuu, vor fi în reprize de ploaie”, a adăugat meteorologul ANM.