ANPC avertizează asupra escrocilor care postează oferte false de vacanțe. Hackerii clonează site-uri turistice oficiale și vând pachete fictive

ANPC avertizează asupra escrocilor care postează oferte false de vacanțe. Hackerii clonează site-uri turistice oficiale și vând pachete fictive
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 21/05/2022, 19:50

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția românilor care se pregătesc să plece în vacanța visată că printre ofertele agențiilor serioase se strecoară și multe oferte false. Pentru a nu fi înșelați de escrocii de pe internet, românii sunt sfătuiți să își aleagă cu atenție site-urile pe care le folosesc atunci când caută pachete turistice.

ANPC spune că o agenție reală de turism trebuie întotdeauna să ofere toate detaliile despre biletele de avion, cazare și masă.

Escrocii încearcă să atragă atenția oamenilor prin prețurile extrem de mici, care par oferte de nerefuzat. De cele mai multe ori, o parte din taxe nici nu sunt menționate. Călătorul ajunge la aeroport și la cazare și vede că trebuie să plătească mai mult.

„Atunci când o ofertă pare prea bună pentru a fi refuzată, sigur ascunde ceva. Au existat și cazuri în care persoanele au închiriat anumite imobile, au ajuns la fața locului și au constatat că acel imobil nici măcar nu există. Întotdeauna trebuie să deschidem doar agențiile de turism care sunt oficiale sau care știm că sunt acreditate oficial”, spune comisarul-șef Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Așadar, cei care se pregătesc să plece în concediu trebuie să solicite toate informațiile legate de destinație. Asta pentru că escrocii online clonează site-uri turistice oficiale.

„La o asemenea ofertă este posibil să dai click și să te trezești cu banii luați din cont. Caut companiile de zbor oficiale, site-urile oficiale și îmi caut eu zborurile”, spune Iarina, una dintre persoanele care obișnuiesc să călătorească des în țară sau străinătate.

Dacă ne dăm seama că am fost păcăliți cu oferte false de vacanță, polițiștii ne sfătuiesc să avem grijă să păstrăm toate dovezile, inclusiv conversațiile și să facem plângere.