ANSVSA a confiscat peste 6 tone de carne congelată, după zeci de controale la depozite frigorifice din Giurgiu, Ilfov și București

ANSVSA a confiscat peste 6 tone de carne congelată, după zeci de controale la depozite frigorifice din Giurgiu, Ilfov și București
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 12/01/2023, 20:55
Actualizat: 12/01/2023, 21:16

Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), împreună cu cei ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Ilfov, Giurgiu și București, au efectuat – în perioada 8-10 ianuarie 2023 – o acțiune de control care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerțul intracomunitar și din import. Au fost verificate 29 de depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din județele Giurgiu, Ilfov, dar și din București.

Principalul aspect urmărit de această acțiune a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

Potrivit sursei citate, această metodă ilegală este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii.

De asemenea, au fost verificate și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor.

În urma controalelor, inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.

Principalele neconformități constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor.

Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 245.000 lei și au confiscat cantitatea de 6.098 de kg carne de vită congelată.

Ca urmare a rezultatelor acestei acțiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel național, mai precizează sursa citată.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna