Antony Blinken: SUA analizează foarte atent dacă Rusia vizează jurnaliști în Ucraina, afirmă secretarul de stat

Antony Blinken: SUA analizează foarte atent dacă Rusia vizează jurnaliști în Ucraina, afirmă secretarul de stat
Secretarul de Stat american Antony Blinken | Foto - Profimedia Images
Publicat: 16/03/2022, 18:31
Actualizat: 16/03/2022, 18:33

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA analizează foarte atent dacă Rusia vizează în mod intenționat să elimine jurnaliștii din Ucraina, relatează CNN.

Cel puțin trei jurnaliști care acoperă războiul din Ucraina au fost uciși în ultimele zile – Pierre Zakrzewski, Oleksandra Kuvshynova și Brent Renaud – și cel puțin doi au fost grav răniți.

„Analizăm foarte atent țintele pe care le vizează forțele rusești, inclusiv dacă acestea țintesc în mod deliberat, intenționat, civili, jurnaliști sau oricine altcineva”, a declarat Antony Blinken.

„Este un lucru pe care îl analizăm cu atenție, pe care îl documentăm. Și alții se uită la acest lucru. Țintirea deliberată a civililor, a jurnaliștilor și a altora ar constitui o crimă de război”, a spus el.

Blinken a spus că lumea „vede jurnaliști în focuri încrucișate, oameni care își fac treaba pentru a aduce adevărul în lume”.

„Am văzut o echipă Fox care a avut doi dintre membrii săi uciși, unul rănit – cineva pe care îl cunosc foarte bine”, a spus Blinken. „Acesta este Ben Hall. Este cineva care călătorește cu mine când călătoresc în jurul lumii. Cineva pentru care am o mare, mare afecțiune, care este un reporter extraordinar și care îmi pune multe întrebări dificile în fiecare loc în care mergem.”

„Sper și mă rog foarte mult ca el să se întoarcă la locul de muncă cât mai curând posibil. Dar, între timp, doi dintre colegii săi și-au pierdut viața. Și un alt cineast foarte important și-a pierdut viața chiar zilele trecute”, a spus Blinken.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase