VIDEO | Arafat, despre certificatul verde: Dacă cineva forțează intrarea, responsabilul să cheme poliția. Românii să respecte legea așa cum o fac în afara țării

Publicat: 22/10/2021, 22:34
Actualizat: 22/10/2021, 23:32

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că începând de luni masca redevine obligatorie în toate spațiile publice, închise și deschide și toate activitățile neesențiale vor fi disponibile doar celor care prezintă certificatul verde. El le transmite românilor că trebuie să respecte regulile, așa cum o fac și în tările europene, în caz contrar se vor alege cu dosare penale.

„Cea mai importantă măsura este purtarea măștii în toate spațiile publice deschise și închise cu excepția când faci o activitate sportivă individuală sau în grup până la zece persoane și activitățile fizice foarte solicitante

Certificatul verde va fi folosit în mai multe modalități: pentru vaccinați și trecuți prin boală pentru accesarea locurilor pentru activitățile care nu sunt esențiale, magazine, mall, cinematograf, teatru,  capacitatea fiind de maximum 30%. În mall dacă un copil sub 12 ani, numai însoțit de un adult vaccinat sau trecut prin boală. La magazine alimentare și farmacii nu se cere certificatul verde. La magazinele de haine, acolo se cere pentru că nu este considerat un magazin esențial”, a afirmat șeful DSU.

Dacă magazinul alimentar este în interiorul mall-ului, atunci nu se intră decât cu certificatul verde, pentru că nu poți să intri în mall. Controlul certificatelor verzi va fi făcut de cel care vinde în acele magazine sau de personalul de pază.

„Ei vor verifica prin aplicație, pe codul QR apar datele, ce nu poate să facă omul care verifică aceste certificate este să ceară și buletinul, dar în cazul unui control al unui organ de stat, poliție, jandarmerie, DSU, persoanele verificate trebuie să prezinte și buletinul, iar dacă certificatul nu se pupă cu buletinul, persoana riscă un dosar penal”, a declarat Raed Arafat.

El a explicat care vor fi procedurile de acces în clădirile publice și cele private pe baza certificatului digital, dar și masurile care vor fi luate pentru vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale.

„La clădirile publice, instituțiile publice s-a depus un proiect de lege prin care anumite categorii de angajați care trebuie să fie vaccinați sau testați periodic, iar cei care vin în clădirile publice, vizitatorii, trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, adică dacă vreau să rezolv o problemă într-o instituție publică și nu vreau să ma vaccinez și nici să mă testez, nu intru !

La private, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleași reguli ca la instituțiile publice”, a explicat șeful DSU.

Întrebat ce se întâmplă dacă un cetățean nu vrea să prezinte certificatul verde, Raed Arafat a răspuns: Nu intră ! Dacă forțează intrarea, responsabilul să cheme poliția. Trebuie respectate regulile. În alte țări exact asta se întâmplă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase