Atac cibernetic la adresa Ucrainei: „Să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău”. Ambasadorul SUA la OSCE: Tobele războiului sună tare

Atac cibernetic la adresa Ucrainei: „Să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău”. Ambasadorul SUA la OSCE: Tobele războiului sună tare
Atac cibernetic la adresa Ucrainei: „Să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău”. Ambasadorul SUA la OSCE: Tobele războiului sună tare/FOTO: nytimes.com
Publicat: 14/01/2022, 18:28
Actualizat: 14/01/2022, 18:31

Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic care a împrăștiat pe site-urile guvernamentale un avertisment „să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău”, în timp ce Rusia, care a adunat 100.000 de soldați la granița cu vecinii săi, a publicat imagini cu mai multe dintre forțele sale în mișcare. Ambasadorul SUA la OSCE atrage atenția Europei, relatează Reuters.

Atacul cibernetic a avut loc la câteva ore după ce discuțiile s-au încheiat fără niciun progres între Rusia și aliații occidentali, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou atac militar asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014.

Kievul a declarat că președintele Volodymyr Zelenskiy a propus o întâlnire în trei cu liderii Rusiei și Statelor Unite. Șeful de cabinet al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, a declarat că „viața și moartea” țării sale atârnă în balanță.

„Tobele războiului sună tare”, declarase Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, la încheierea discuțiilor de joi.

Rusia neagă planurile de a ataca Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu îi sunt îndeplinite cererile, inclusiv promisiunea alianței NATO de a nu admite niciodată Kievul.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia speră că discuțiile de securitate cu Statele Unite vor fi reluate, dar că acest lucru va depinde de răspunsul Washingtonului la propunerile Moscovei.

„Nu vom accepta în mod categoric apariția NATO chiar la granițele noastre”

„Nu vom accepta în mod categoric apariția NATO chiar la granițele noastre, mai ales având în vedere cursul actual al conducerii ucrainene”, a spus el.

Întrebat ce a vrut să spună Moscova când a amenințat săptămâna aceasta că va lua „măsuri tehnico-militare” dacă discuțiile vor eșua, Lavrov a spus: „Măsuri de desfășurare de echipamente militare, asta este evident. Când luăm decizii cu hardware militar, înțelegem ce vrem să spunem și pentru ce ne pregătim”.

„Aceasta este probabil o acoperire pentru unitățile care sunt mutate spre Ucraina”, a declarat Rob Lee, analist militar și membru al Institutului de cercetare în domeniul politicii externe cu sediul în SUA.

NATO a reacționat anunțând că va semna în câteva zile un nou acord cu Kievul privind o cooperare mai strânsă în domeniul apărării cibernetice, inclusiv acordarea accesului Ucrainei la sistemul alianței militare occidentale pentru schimbul de informații privind programele informatice rău intenționate.

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat într-o declarație că experții cibernetici ai NATO lucrează deja cu autoritățile ucrainene pentru a răspunde atacului, atât de la distanță, de la sediul central de la Bruxelles, cât și la fața locului, în Ucraina.

Ucrainenii sunt resemnați

Pe străzile din Ucraina, se simțea o resemnare tot mai mare față de perspectiva reluării luptelor. Locuitorul Kievului Ruslan Kavatsyuk, în vârstă de 39 de ani, a declarat că a văzut atacul cibernetic ca pe un „lucru pozitiv”, deoarece va înăspri hotărârea publicului ucrainean.

„Ne amintește că trăim în vremuri militare, că Rusia este un inamic care ne va ucide fizic”, a spus el. „De aceea, trebuie să ne amintim mereu acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a spune cine ar putea fi în spatele atacului, dar că Rusia a fost în spatele unor lovituri similare în trecut.

Guvernul ucrainean a declarat că a restaurat majoritatea site-urilor afectate și că nu au fost furate date personale.

Serviciile de informații militare ucrainene au acuzat, de asemenea, Moscova că pregătește „provocări” împotriva trupelor rusești aflate într-o regiune separatistă din Moldova vecină, care ar putea fi folosite ca pretext pentru a invada Ucraina pe un nou front spre vest.

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul cibernetic și a declarat că Comitetul politic și de securitate al UE și unitățile cibernetice se vor întâlni pentru a vedea cum să ajute Kievul: „Nu pot învinovăți pe nimeni, deoarece nu am nicio dovadă, dar ne putem imagina.”

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Anunț fulger despre pensii. Toți trebuie să verifice! Opt milioane de români sunt vizați
Nicolae Ciucă e distrus. Lovitură imensă de unde nu se aștepta. A făcut sesizare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...