Augustin Zegrean, despre trimiterea în judecată a lui Gigi Becali pentru fraudă la vot: „Chiar dacă l-ar condamna la moarte, tot nu s-ar schimba situația”

Augustin Zegrean, despre trimiterea în judecată a lui Gigi Becali pentru fraudă la vot: „Chiar dacă l-ar condamna la moarte, tot nu s-ar schimba situația”
Publicat: 04/01/2023, 16:16
Actualizat: 04/01/2023, 19:53

George Becali, unul dintre cei aproximativ 3,8 milioane de români care au participat, în octombrie 2018, la referendumul național pentru redefinirea familiei, riscă să se întoarcă la închisoare, pentru că nu avea dreptul de a vota, după cum a explicat, pentru Gândul, avocatul Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

Avocatul Augustin Zegrean consideră că riscul asumat de Gigi Becali a fost prea mare pentru un rezultat ratat.

Omul de afaceri George Becali a fost trimis în judecată pentru fraudă la vot, după ce a votat la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, în anul 2018, fără a avea acest drept. Dosarul a fost deschis în 3 ianuarie, la Judecătoria Buftea, urmând să intre în procedură de cameră preliminară. George Becali va fi judecat pentru „fraudă la vot (art. 387 noul Cod Penal) alin. 1 lit. a cu aplicare art. 41 alin. 1 Cod penal”.

„E cam târziu”

„Oricum a fost un referendum ratat, acum să se caute vinovați sau nevinovați pentru ce a fost atunci e cam târziu. Dar, sigur, dacă dumnealui a comis o faptă penală, atunci ar trebui să răspundă, dar nu schimbă cu nimic situația. Dar faptul că îl trimit în judecată, chiar dacă l-ar condamna la moarte, tot nu s-ar schimba situația, referendumul a eșuat, a fost eșuat, a fost nereușit. Nu s-a prezentat lumea la vot, a fost dezinteresată total lumea”, a declarat avocatul Augustin Zegrean, amintind că a existat un singur județ, Suceava, unde au fost suficienți alegători prezenți, cât să și treacă la vot.

„Deci sub 30% a fost prezența la vot, nu merita să își riște libertatea, demnitatea și viața pentru un lucru care oricum nu reușea, probabil nici nu a fost bine organizat”, a opinat fostul președinte al Curții Constituționale.

Întrebat despre riscurile pe care și le-a asumat Gigi Becali când a votat, acum patru ani, Augustin Zegrean a spus că acesta poate suferi consecințe grave din punct de vedere legal.

„Dacă era în perioada de încercare – după ce a fost eliberat din închisoare, i s-a dat un termen de încercare – i se anulează eliberarea condiționată și este foarte grav. Sper să nu se ajungă până acolo, probabil că o să-l găsească nevinovat și nu vor ajunge până acolo, chiar mi-e simpatic omul ăsta, îmi pare rău de el să ajungă și pentru asta la închisoare”, a conchis avocatul Augustin Zegrean.

George Becali a primit interdicția de a vota pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, dar el a încălcat această decizie a instanței, atunci când a mers, în 6 octombrie 2018, la secția de votare nr. 84 din Voluntari și a pus ștampila pe un buletin la referendumul pentru redefinirea familiei, după cum confirmat la acea vreme și Autoritatea Electorală Permanentă.

Gigi Becali a rămas fără drept de vot după ce a fost condamnat, definitiv, de două ori, prin decizia din 2013 a instanței primind și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege și de a fi ales „pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale”.

Gigi Becali a declarat, la momentul respectiv: „Dreptul de a vota la referendum nu mi-l poate lua nimeni, niciun judecător”.

Conform procesului verbal al Biroului Electoral Central privind rezultatele referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, din cele 18.279.011 persoane cu drept de vot înscrise în lista pentru referendum, numărul participanților a fost de doar 3.857.308, dintre care „Da” au votat 3.531.732. iar „Nu”, 249.412. Restul de 76.111 de voturi au fost nule, iar 12 voturi au fost contestate. Procentul național, de 21,1%, a fost prea mic pentru validarea referendumului.

În Suceava fuseseră înscriși 601.410 de alegători, iar participanți au fost 184.470, respectiv 30,6%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia