Avertismentul lui Marius Coaje, fost consilier PMB: „Nenorociri ca la „Victor Babeș” se vor mai întâmpla din cauza improvizațiilor / Fiecare face ce vrea, nimeni nu verifică un transformator” / EXCLUSIV

Avertismentul lui Marius Coaje, fost consilier PMB: „Nenorociri ca la „Victor Babeș” se vor mai întâmpla din cauza improvizațiilor / Fiecare face ce vrea, nimeni nu verifică un transformator” /  EXCLUSIV
Primele rețineri în cazul „Victor Babeș”: Sursa foto: Alexandra Pandrea/GANDUL
Publicat: 13/04/2021, 15:06
Actualizat: 13/04/2021, 15:19

TIR-urile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), amplasate în curțile spitalelor, așa cum este și cazul celui de la „Victor Babeș” din București, unde trei pacienți au decedat luni, sunt, de fapt, niște improvizații, iar aceste sisteme sunt legate, de cele mai multe ori, la instalațiile unităților medicale, ceea ce reprezintă un real pericol, este de părere Marius Coaje, fostul consilier al primarului general pe probleme de infrastructură, din mandatul Gabrielei Firea. Potrivit lui Marius Coaje, cea mai mare problemă din spitalele românești este cea legată de rețelele de oxigen!

TIR-urile de ATI, care sunt destinate salvării vieților, și care pot fi extrem de eficiente în cazuri grave, cu mulți răniți, pot fi însă și foarte periculoase atunci când sunt instalate în curțile spitalelor, avertizează specialiștii.

Marius Coaje: „Toate nenorocirile acestea care apar sunt, de fapt, intervenții neautorizate, făcute pe genunchi”

„Toate nenorocirile acestea care apar sunt, de fapt, intervenții neautorizate, făcute pe genunchi de către toată lumea. Vin cu un TIR de ATI, îl pun în curtea unui spital, se leagă la curentul spitalului, dar nimeni nu verifică un spor de putere, de exemplu. Toată lumea îi dă înainte”, a declarat Marius Coaje pentru GÂNDUL.RO.

Fostul consilier pe probleme de infrastructură mai spune că toate spitalele au probleme cu instalațiile de oxigen, iar asta reprezintă un real pericol pentru siguranța pacienților!

„După ce s-a întâmplat la Piatra Neamț am avut o discuție cu cei de la ASSMB și cu primarul general, și le-am spus atunci că este o întreagă nebunie cu oxigenul în spitale. Această problemă am întâlnit-o când am refăcut „Gomoiu ” și „Foișor”, și am constatat ce probleme erau cu aceste instalații.

Marius Coaje: „Oxigenul este extrem de periculos, se aprinde foarte repede”

Probelma mare este că nici acum nu există un inventar al spitalelor care au oxigen pe butelie, ori pe stație de producere de oxigen. Toate instalațiile acestea sunt vechi, nu sunt calibrate, nu sunt dimensionate corect, sunt lăsate la vedere, sunt lovite de cărucioare, pot apărea fisuri la ele. Instalațiile ar trebui verificate mai ceva decât cele pe gaz. Oxigenul este extrem de periculos, se aprinde foarte repede. Nimeni la ora actuală nu știe ce are în propria ogradă, fie că vorbim de consilii județene, de primării, sau de Ministerul Sănătății. Trebuie făcute echipe de control și verificate la sânge instalațiile de oxigen din toate spitalele din țară. Câte nenorociri trebuie să se mai întâmple?”, mai susține Marius Coaje, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

Acesta mai precizează că o altă problemă a spitalelor este cea a instalațiilor electrice!

„Și la instalațiile electrice s-au făcut intervenții, și autorizate și neautorizate, în majoritatea unităților spitalicești din țară. Fiecare din spital a făcut ce a vrut, a mai pus un neon acolo, a mai montat o priză acolo, nu știu ce aparat pe altă parte, dar nimeni nu a calculat dacă este nevoie de spor de putere, dacă ai nevoie de un post trafo, nimeni nu verifică dacă există un transformator.

„La orice aparat care este adus într-un spital și are un consum mai mare, trebuie verificată rețeaua”

La orice aparat care este adus într-un spital și are un consum mai mare, trebuie verificată rețeaua, dacă ține acel aparat. Acel aparat poate încălzi toată rețeaua, și de acolo apare problema incendiilor.

În ceea ce privește situația de la „Victor Babeș”, acolo a căzut în sarcina ASSMB-ului și a spitalului să facă rețeaua de apă și canal și să aducă curentul lângă TIR, ca să se lege. Lucrurile acestea nu se fac așa, ci cu specialiști, cu oameni care știu cât consumă un astfel de sistem, și de unde poate fi adus sportul de putere, ori din spital, ori din exterior. Nu se face nimic după capul nostru. Majoritatea spitalelor au doi-trei oameni de la tehnic, care se ocupă de toate aceste probleme, din păcate. Așa se întâmplă nenorocirile, și se vor mai întâmpla, pentru că nimeni nu verifică nicio instalație”, mai avertizează Marius Coaje.

Trei pacienți de la Victor Babeș au murit luni

Trei persoane internate în tirul de ATI de la Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală au murit luni după-amiază după ce ventilatoarele din secția mobilă ATI, dintr-un TIR, s-au defectat!

Potrivit Poliției Capitalei, din primele date a rezultat faptul că în după amiaza de 12 aprilie,  alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unității de terapie intensivă mobilă ar fi  înregistrat disfuncționalități, fiind întreruptă alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...