Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a demisionat: ”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a demisionat: ”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României”
Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 24/10/2022, 11:53
Actualizat: 24/10/2022, 12:48

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a demisionat! ”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”, este mesajul ministrului.

”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.
Redau, mai jos, textul integral: Domnului Prim Ministru al Guvernului României, Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române. Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.
Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022”, a scris Vasile Dîncu pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă va fi ministru interimar

Marcel Ciolacu solicită ca premierul Nicolae Ciucă să fie ministru interimar al Apărării.

”Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Potrivit Constituției, președintele urmează să semneze decretele prin care se se constată încetarea funcției de membru al Guvernului și se semnează cine va fi membru interimar al Guvernului. Interimatul poate fi exercitat pe o perioadă de cel mult 45 de zile.

Vasile Dîncu, declarația pentru care a fost chemat să dea explicații

Vasile Dîncu a afirmat, în data de 8 octombrie, că negocierea reprezintă singura şansă pentru stoparea războiului din Ucraina.

”Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă, până la urmă, de teritorii!”, a spus Vasile Dîncu, la Prima Tv

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a ținut să reacționeze subliniind că doar Ucraina va decide ”când, cum şi ce negociază” în contextul războiului. ”Probabil că unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii” ale României, a spus Iohannis despre declarația lui Dîncu.

Vasile Dîncu era invitat să participe luni, 24 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea de la ”Ora Guvernului”. Discuția cu Vasile Dîncu a fost solicitată de grupul parlamentar al USR şi este intitulată ”Prin gafe repetate şi amplificarea propagandei ruseşti, ministrul Apărării creează prejudicii României în relaţia cu partenerii UE şi NATO”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA UMILITĂ crunt în România! S-a întâmplat chiar de Ziua Națională
Poluarea de la motoare. Care etaj este cel mai afectat
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...