Brigăzile de tancuri americane ar putea reveni în Europa și ar fi amplasate în România și Polonia, spune un expert militar american și profesor la Colegiul de Război al SUA

Brigăzile de tancuri americane ar putea reveni în Europa și ar fi amplasate în România și Polonia, spune un expert militar american și profesor la Colegiul de Război al SUA
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 15/03/2022, 10:52

Dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei determină Pentagonul să trimită brigăzi de tancuri înapoi în Europa, acestea ar putea ajunge în Românai și Polonia, scrie stripes.com, citând expertul militar John R. Deni, profesor la Colegiul de Război al Armatei din SUA. În timpul Războiului Rece, SUA avea brigăzi de tancuri staționate în Germania.

„Este dificil să punem brigăzi într-o singură locație în Germania în acest moment. Nu sunt sigur că avem capacitatea acolo să facem asta”, a spus John R. Deni. „Trebuie să începem să ne gândim la locuri din Polonia sau România, unde sunt și zone bune de antrenament.” Pentagonul a recunoscut că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea schimba modul în care armata își aranjează forțele în Europa pe termen lung.

„Vom veni opțiuni și cred că vor fi dezvoltări în timp”, a declarat șeful de stat major al armatei, generalul James McConville, în timpul unei întâlniri găzduite de Asociația Armatei SUA la Washington.

Printre lucrurile pe care Pentagonul va trebui să ia în considerare dacă Washingtonul va direcționa creșteri mari de buget către armată este dacă dorește mai multe forțe prin rotație sau mai multe unități cu sediul permanent în Europa. Pe lângă tipurile de unități și capacități, armata va trebui să descopere cum să împartă resursele între Comandamentul Central al SUA, Comandamentul European și Pacific.

Un raport publicat miercuri de grupul de politici al Consiliului Atlantic din Washington susține că Europa va trebui să fie preocuparea principală a Armatei în anii următori.

Trecerea în Polonia și România

Unele decizii luate în timpul lungii retrageri de după Războiul Rece, care au fost făcute pe o perioadă de 25 de ani, ar putea limita opțiunile Pentagonului în Europa. În 1991, anul prăbușirii Uniunii Sovietice, armata americană din Germania opera din aproximativ 500 de locații diferite împrăștiate în toată țara. Cantitatea de teren ocupată numai de Armată era echivalentul a peste 300.000 de terenuri de fotbal, conform datelor istorice militare.

Astăzi, armata operează dintr-o mână de locații, lăsând o amprentă relativ mică în zonă. În ultimii ani, armata a efectuat numeroase evaluări ale terenurilor în așteptarea potențialului de extindere. Acestea au inclus vizite de cercetare la fața locului în nordul Germaniei.

Dar nu a rezultat nimic tangibil din aceste eforturi. Și în anii de după, armata a investit milioane de dolari în îmbunătățirea bazelor folosite de forțele de rotație din Polonia și România.

Aceste țări, împreună cu statele baltice, sunt de mult dornice să găzduiască mai multe trupe americane. Un avantaj pe care îl au Polonia și România față de țările baltice, când vine vorba de a întemeia unități mari, este că nu ar sta chiar la granița Rusiei, ceea ce le-ar putea lăsa expuse, a spus Deni.

Un alt rezultat al bazei forțelor americane spre est este că Polonia și România probabil vor împărți costurile, a spus el.

Printre mișcările pe care Raportul Consiliului Atlantic le recomandă pentru a contracara Rusia se numără: cel puțin încă trei unități de luptă echivalente de brigadă, dintre care două ar trebui să meargă în Polonia și România. O a treia brigadă ar trebui trimisă în Germania, susține raportul.

În timp ce opțiunile în Germania sunt limitate, o unitate ar putea fi trimisă în garnizoana de la Grafenwoehr, cel mai mare teren de antrenament al armatei din Europa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?