Bucuria românilor de la canotaj, o emoție oferită de Elisabeta Lipă, coordonatoarea federației sportive

Bucuria românilor de la canotaj, o emoție oferită de Elisabeta Lipă, coordonatoarea federației sportive
Publicat: 27/12/2022, 19:11
Actualizat: 29/12/2022, 16:19

Elisabeta Lipă, în vârstă de 58 de ani, a pus România pe harta canotajului mondial, iar acum face performanță și din postura de președinte al Federației Române de Canotaj. Fosta mare sportivă a noastră se află la al patrulea mandat în fruntea canotajului românesc, ultima dată fiind realeasă în primăvara anului 2021. Ea a fost premiată în cadrul Galei ProSport, fiind considerată cea mai performantă coordonatoare de federație sportivă.

Aventura sa în canotaj a început la vârsta de 16 ani și după doar un an a ajuns la lotul olimpic al României, în cadrul căruia activat vreme de aproximativ 24 de ani.

Prima medalie din cariera sa a apărut în anul 1981, la vârsta de 17 ani, în cadrul Campionatelor Mondiale pentru juniori. A fost atunci un bronz, în proba de patru vâsle cu cârmaci. La vârsta de 19 ani, Elisabeta Lipă a cucerit prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în proba de dublu vâsle.

Și-a doborât propriile recorduri

Într-o perioadă de 20 de ani, Elisabeta Lipă a cucerit cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz, devenind astfel cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice.

A bătut recorduri, până a început să își bată propriile recorduri. A fost prima sportivă din istorie care a cucerit șase medalii olimpice la canotaj. Și-a doborât singură acest record, de două ori, până a ajuns să fie prima sportivă din canotaj care câștigat opt medalii olimpice (aur la Los Angeles 1984, argint şi bronz la Seul 1988, aur şi argint la Barcelona 1992, aur la Atlanta 1996, aur la Sydney 2000, aur la Atena 2004).

Elisabeta Lipă are în palmares nu mai puțin de 25 de titluri de campioană națională. În ceea ce privește Jocurile Olimpice, ea a fost port-drapelul delegației României la Sydney, în anul 2000, și la Atena, în anul 2004.

La Atena, Elisabeta Lipă avea 39 de ani și a devenit, la acea vreme, cea mai vârstnică sportivă care a cucerit titlul olimpic la canotaj, în proba de opt rame cu cârmaci.

Performanțele sale au fost apreciate atât pe plan național, cât și internațional. A fost declarată cea mai bună canotoare a secolului XX de către federația internațională, în anul 2000. Tot atunci, a primit din partea președintelui României Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de comandor.

Ulterior, în anul 2004, Elisabeta Lipă a devenit prima femeie din România cu grad de chestor în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, echivalent cu gradul de general.

A rămas în slujba sportului și a canotajului

Începând din luna martie a anului 2009, Elisabeta Lipă ocupă funcția de președinte a Federației Române de Canotaj. Tot atunci a fost numită și în funcția de președinte al Clubului Sportiv Dinamo, însă doar până în anul 2015, când a devenit ministru al Tineretului și Sportului, poziție pe care a ocupat-o până în anul 2017.

Ca președinte al clubului din „Ștefan cel Mare”, Elisabeta Lipă a pus serios umărul la modernizarea bazei sportive, sărind astfel în ajutorul tuturor secțiilor. Din păcate, numai în problema stadionului de fotbal nu a putut interveni, fiind bine cunoscută situația.

Cu Elisabeta Lipă la conducerea Federației Române de Canotaj, canotorii români au cucerit, în anul 2017, 31 de medalii, dintre care 20 de aur. În anul următor, românii au câștigat 35 de medalii la competițiile internaționale de juniori, tineret și seniori, dintre care 18 de aur.

În anul 2019, România a cucerit la canotaj 24 de medalii, dintre care jumătate din aur. Apoi a venit pandemia și, chiar și așa, în anul 2020, sportivii noștri au cucerit 23 de medalii, dintre care 14 de aur.

Află pe Prosport.ro care este ambiția Elisabetei Lipă în cel de-al patrulea mandat în fruntea Federației Române de Canotaj!

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice