VIDEO | Burduja: Interdicţia Tik Tok în instituţii este la acest moment o RECOMANDARE, vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie

Publicat: 19/05/2023, 16:43
Actualizat: 19/05/2023, 17:24

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat că interdicţia Tik Tok în instituţiile statului că la acest moment este o recomandare și că „vom vedea” dacă va deveni obligatorie. El a precizat că  datele colectate de aplicaţia Tik Tok, „sunt stocate oriunde în lume” și „se pot partaja cu anumite autorităţi”, ceea ce implică riscuri de securitate cibernetică.

Afirmația vine după ce joi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a recomandat autorităţilor şi instituţiilor publice din România interzicerea descărcării, instalării şi utilizării a aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu. Măsura vizează „limitarea riscurilor de securitate cibernetică”, potrivit unui comunicat al DNSC.

”Ieri, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică a emis această recomandare, în vederea interzicerii folosirii aplicaţiei Tik Tok. Este o recomandare, nu este o decizie deci rămâne la latitudinea fiecărei instituţii publice să o pună în practică sau nu. Dacă nu o pune în practică, sigur că îşi asumă şi riscurile aferente. Noi, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, întrunit săptămâna aceasta, am identificat anumite riscuri de securitate, pe baza unui raport şi ceilalţi actori şi-au asumat că în decurs de o săptămână vin cu eventuale completări la această analiză şi ne vom pune problema oportunităţii unei decizii în acest sens”, a spus ministrul Cercetării.

Burduja a menţionat că ”la acest moment, discutăm de o recomandare”. ”Deci vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie sau rămânem la stadiul de recomandare”.

”Având în vedere că este doar o recomandare, în acest moment, în instituţiile care nu interzic explicit această aplicaţie bănuiesc că vor merge pe soluţia actuală de a se promova prin aceste canale, inclusive prin dispozitive de serviciu dar este de datoria noastră să le informăm, DNSC este o recomandare publică şi vedeţi acolo şi riscurile identificate cu privire la datele colectate de aplicaţia Tik Tok, datele sunt stocate oriunde în lume, ele se pot partaja cu anumite autorităţi deci fiecare trebuie să cunoască aceste riscuri”, a adăugat el.

Întrebat de ce el personal are cont de Tik Tok, Burduja a răspuns: ”E un coleg din echipa mea care îl gestionează de pe un dispozitiv personal, eu personal nu am această aplicaţie şi nu o să îmi instalez. Este un dispozitiv personal care nu include alte date”.

Ministrul a fost întrebat şi dacă va renunţa la acest cont. ”Vedem şi ce reiese în urma analizei complete, asupra riscurilor şi vulnerabilităţilor”, a răspuns el.

Burduja: „Le-aş recomanda românilor să citească cu mare atenţie termenii de utilizare”

”Ce le-aş recomanda tuturor românilor este să citească cu mare atenţie termenii de utilizare, ce se întâmplă cu datele lor, unde pot fi trimise, ce alte date se colectează şi dacă sunt confortabili cu asta să îşi instaleze aplicaţia, dacă nu, să nu o instaleze. La nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, pe baza datelor pe care toţi le vor furniza, MAI, STS şi alte instituţii reprezentate acolo, vom lua o decizie în acest sens, eu consider că riscurile identificate sunt serioase”, a explicat Burduja.

DNSC a anunțat că, în ședința Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), din data de 17 mai 2023, s-au luat în discuție riscurile asociate descărcării, instalării și utilizării aplicației TikTok pe sistemele informatice de serviciu din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

„În acest context, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în virtutea competențelor sale definite prin OUG 104/2021 art. 5 lit. b) pct. 4), emite următoarele recomandări către conducătorii autorităților și instituțiilor publice din România, cu privire la aplicația software TikTok, serviciul de rețele de socializare sociale TikTok sau orice aplicație sau serviciu succesor al TikTok, dezvoltat sau furnizat de ByteDance Limited sau de o entitate deținută de ByteDance Limited:

  • Identificarea descărcării, instalării și utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituției.
  • Eliminarea aplicației TikTok deja instalate pe sistemele informatice de serviciu ale instituției.
  • Interzicerea descărcării, instalării și utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituției.
  • Excluderea oricăror proceduri, politici, clauze sau instrucțiuni interne ce prevăd sau permit descărcarea, instalarea sau utilizarea TikTok pe sistemele informatice de serviciu”, potrivit comunicatului DNSC.

DNSC recomandă tuturor autorităților și instituțiilor publice din România implementarea imediată a tuturor măsurilor de mai sus, în vederea limitării riscurilor de securitate cibernetică cauzate de aplicația software TikTok.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Elena Udrea e distrusă. Ce i s-a întâmplat în închisoare
Mâncare de urzici cu hrean. Un deliciu de la Radu Anton Roman
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului