Prima pagină » Actualitate » Candidatul la prezidențiale John Ion Banu dezvăluie adevărul despre averea sa și cum a emigrat în SUA înainte de Revoluție: „Sunt milionar”

Candidatul la prezidențiale John Ion Banu dezvăluie adevărul despre averea sa și cum a emigrat în SUA înainte de Revoluție: „Sunt milionar”

Candidatul la prezidențiale John Ion Banu dezvăluie adevărul despre averea sa și cum a emigrat în SUA înainte de Revoluție:

​John Ion Banu, candidat independent la alegerile prezidențiale, care a emigrat din țară înainte de Revoluție, a recunoscut recent că este milionar, însă consideră că această etichetă este „puțin exagerată”, însă este „dispus” să-şi cheltuiască o parte din aceşti bani în beneficiul României.

„Nu că n-aş fi milionar, dar în primul rând îmi face plăcere pentru că arată că acei cetăţeni care se duc undeva şi care muncesc, având respect faţă de muncă şi faţă de banii altuia în primul rând, ajung să îşi îndeplinească visul undeva unde, să spunem, de data asta am obţinut-o în Statele Unite, teritoriul marilor oportunităţi. Sunt milionar, dar nu este mare lucru să fii milionar în Statele Unite. Nu este mare lucru să stai într-o casă de 400 de metri pătraţi. Este ceva normal”, a spus Banu, pentru Antena 3 CNN.

Stabilit în Florida, Banu deține și o fermă în apropiere de Augusta, unde crește aproximativ 50-60 de vaci și viței.

Banu a mai precizat că a candidat și în 2019, iar dacă nu va câștiga prezidențialele din 2025, nu va mai candida. „Dacă nu ies acum, nu mai candidez”, a spus Banu.

„Nu este ceva că m-am sculat noaptea şi am zis vreau să fiu preşedintele României. Este un comportament de-al meu social, să-l numim aşa, care durează de 15-20 de ani. Deci este un lucru care, prin activităţile mele sociale, umanitare, civice, culturale, în mijlocul comunităţii româno-americane, ca şi în România, unde am participat la consiliile, congresele românilor de pretutindeni, Deci toate acestea au venit pe parcurs şi dacă vreţi să o luăm de la început să fim poetic, este, aş putea să spun, este ca şi un copil care este adoptat şi el se gândeşte tot timpul la părinţii originali. Deci România este ţara mea originală care a dat totul pentru mine, ce mi-a dat când am fost tânăr pentru educaţie, pentru prima parte a vieţii mele”, a declarat Banu la B1 TV.

El și-a exprimat dorința ca românii să aibă oportunități similare de dezvoltare în țară, afirmând că este dispus să investească o parte din averea sa în beneficiul României, ca un gest de recunoștință.

„Este un fel de gratitudine pe care eu consider că îmi permit să o fac şi pentru că tot aţi spus că sunt bogat, nu sunt aşa de bogat, dar sunt dispus să-mi cheltuiesc o parte din aceşti bani în beneficiul României. Sunt un naţionalist, în primul rând, eu sunt pentru naţiune şi vreau ca naţiunea să rămână. Nu aş vrea ca noi să fim parte din Uniunea Europeană ca un stat federal. Nu! Vreau să fim ca un stat independent. Naţiunea să rămână, tradiţiile noastre să rămână, aş vrea foarte bine să am posibilitatea să tai un miel, să mănânc un stufat de Paşti.

Deci sunt conservator, sunt pentru tradiţii. Şi asta vreau acasă. Vreau ca toţi cetăţenii, toţi emigranţii sau muncitorii, cred că de fapt nu sunt toţi emigranţi, sunt muncitori plecaţi pentru viaţă mai bună, ceva care şi englezii şi francezii, toată lumea pleacă, americanii să poată oricând să se întoarcă acasă. Sună poetic, dar asta e ideea”, a afirmat John Ion Banu.

Întrebat cum a reuşit să plece în SUA înainte de Revoluţie şi dacă a avut vreo legătură cu serviciile secrete, acesta a răspuns negativ, mărturisind că încă din primul an de studii îşi dorea să plece.

„Aş vrea să fac o mărturisire. Din primul meu an de studii am vrut să plec, ca toţi ceilalţi, de altfel, pe vremea aceea, deci de atunci mi-a intrat în cap ideea de a pleca. Nu am reuşit, am plecat mai târziu cu avionul. De ce am plecat? În primul rând, pentru că eu fac lucrurile numai legal, organizat, cu perseverenţă. Am perseverat pentru trei ani de zile şi îi sunt foarte recunoscător, nu neapărat SUA, dar preşedintelui Ronald Reagan, prin faptul că a acordat României dreptul de naţiune cea mai favorizată (n. red. clauza naţiunii celei mai favorizate), atunci eu nu am fost o excepţie, nu am plecat singur, se pleca zilnic”, a spus Banu.

John Ion a precizat că a putut pleca în SUA cu avionul, împreună cu toată familia, prin Italia, cu ajutorul unei fundaţii din SUA care, de altfel, a plătit pentru avion.

„Să nu existe niciun fel de dubiu, am o dovadă de la Departamentul de Stat de aici că nu am fost în relaţie cu securitatea”, a spus Banu.

La remarca jurnalistei că s-ar putea face o comparaţie cu Călin Georgescu, Banu a răspuns că n-ar trebui să se facă şi a dezvăluit că l-a cunoscut pe acesta „înainte”.

„N-ar trebui să se facă, l-am cunoscut pe domnul Călin Georgescu înainte, sunt complet diferit de ideile. Cred că l-am cunoscut în urmă cu vreo doi ani, în birou la sediul meu şi mi-am dat seama că dânsul este cu totul de o altă factură decât sunt eu. Eu sunt mult mai pragmatic, mult mai legal, ca să spun aşa, organizat. Primul lucru făcut când am venit aici, în urmă cu vreo opt ani, am înfiinţat un partid, Partidul Naţiunea Română, care îmi pare rău că nu s-a dezvoltat mai mult, datorită reticenţei, în primul rând, a clasei educate, de a face politică. Toată lumea în România urăşte politica, nu vor să audă politică. (…) Fără politică nu se poate, nu putem să mergem înapoi, în Evul Mediu, nici acolo. Deci trebuie să faci politică, pentru că politica este baza progresului într-un stat. Şi asta vreau să fac”, a afirmat Banu.

John Ion Banu a emigrat în SUA în 1985, unde a fondat Liga Româno-Americană, o organizație menită să sprijine comunitatea românească din Florida. ​

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și