Care a fost CAUZA seismelor devastatoare din Turcia. Specialist: „Ar trebui să vorbim de epilinie, nu de epicentru“

Care a fost CAUZA seismelor devastatoare din Turcia. Specialist: „Ar trebui să vorbim de epilinie, nu de epicentru“
Un cutremur devastator a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Turcia, seismul provocând aproape 1.500 de decese și rănind mii de persoane. Foto: Profimedia
Publicat: 06/02/2023, 22:05
Actualizat: 06/02/2023, 22:18

Primul cutremur care a lovit, luni dimineață, sud-estul Turciei a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a înregistrat vreodată această țară. În fiecare an, există mai puțin de 20 de cutremure mai mari de magnitudinea 7 oriunde pe planetă. Acesta a avut magnitudinea de 7,8.

Potrivit specialiștilor, seismul a fost devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite.

Dar ceea ce face ca acest dezastru să fie și mai neobișnuit, dar și mai dezastruos este noul seism cu o magnitudine 7,5 care a avut loc nouă ore mai târziu, la aproximativ 100 km nord de epicentrul inițial, scrie Adevărul, care citează Sky News. Mai mult, au existat peste 100 de replici, și ele de mare intensitate.

Este posibil ca acest al doilea cutremur să fi provocat mai puține victime decât primul, pentru că a avut loc în timpul zilei, iar oamenii au putut evacua deja clădirile, după primul cutremur. În schimb, a adâncit criza actuală și a îngreunat eforturile de salvare a supraviețuitorilor, mai multe clădiri înalte prăbușindu-se.

Pe lângă faptul că au fost puternice, cele două cutremure au avut loc la o adâncime relativ mică în scoarța terestră — 17 și, respectiv, 10 kilometri — și au lovit într-o zonă populată.

Cu cât un cutremur este mai aproape de suprafață, cu atât mai multă energie ajunge la clădirile și infrastructura de deasupra.

Legea construcțiilor, modificată în Turcia după un alt seism devastator din 1999

Criteriile de construcție din Turcia au fost înăsprite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,6 care a lovit orașul Izmit din nord-vestul țării, în 1999, provocând atunci moartea a peste 17.000 de persoane.

Astfel, acum, clădirile moderne, mai bine construite, au avut șanse mari de a rezista zguduirilor provocate de aceste cutremure.

Însă, structurile mai vechi sau cele construite cu materiale sau proiectare sub standardele cerute de autorități erau vulnerabile.

Orașele și satele mai mici, cu mai puține clădiri moderne, răspândite în această zonă de dezastru acum foarte mare, ar fi putut suferi pagube mult mai mari.

În plus, construcţia caselor „nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat Roger Musson, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor.

Acest lucru  s-ar putea explica prin faptul că falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, a fost relativ calmă în trecut. Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia „să neglijeze importanţa periculozităţii sale”, a mai spus Musson.

O durată care înseamnă, totodată, că „o cantitate mare de energie s-a putut acumula” de-a lungul faliei, supoziţie susţinutăde apariţia unei replici puternice după seismul principal, potrivit cercetătorului,

Cauza seimelor puternice din Turcia

Cauza cutremurelor din Turcia a fost o eliberare bruscă a tensiunii care s-a acumulat de-a lungul liniei de falie din Anatolia de Est timp de mai bine de un secol. Ultimul cutremur de magnitudine similară care a lovit regiunea a fost în 1872.

O mare parte din Turcia se află pe placa tectonică Anatoliană, care este împinsă spre vest cu aproximativ 2 cm pe an. Această presiune s-a acumulat și acum a fost eliberată cu consecințe dezastruoase în urma primului cutremur major.

Replicile majore ulterioare au fost probabil cauzate de cutremurul inițial care a destabilizat o falie adiacentă care, de asemenea, a acumulat tensiuni geologice de-a lungul timpului.

Faptul că Turcia este o zonă predispusă la cutremure înseamnă că există un nivel bun de pregătire în ceea ce privește echipele și echipamentele de salvare.

Dar mărimea zonei afectate și pagubele produse la drumuri și alte infrastructuri ar putea reprezenta o provocare majoră chiar și pentru cei mai bine echipați și pregătiți primii respondenți.

„Ar trebui să vorbim de epilinie, nu epicentru”

Caracteristici geologice neobișnuite în zona Turciei au dus la această tragedie, este de părere Chad Myers, meteorolog CNN.

„Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive – cea arabă şi cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul. Acest fenomen este diferit de ceea ce se întâmplă la Inelul de Foc, care se întinde de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite.

În această zonă, cutremurele şi tsunami-urile sunt adesea cauzate de subducţie – când o placă alunecă sub alta. Dar într-o astfel de mişcare ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală. De ce contează acest lucru? Clădirile nu se vor mai deplasa înainte şi înapoi. Dar apoi, când vin undele secundare şi încep să se producă replici, încep să se mişte înainte şi înapoi”, a explicat Myers.

Turcia a fot lovită luni dimineața, într-un interval de câteva ore, de două cutremure devastatoare. Operațiunile de salvare sunt în plină desfășurare, iar bilanțul morților și răniților se schimbă de la o oră la alta.

Imaginile cu zeci de clădiri prăbușite, țipetele răniților și disperarea supraviețuitorilor sunt apocaliptice.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”