Un ou fiert oferă multe beneficii nutritive, dacă este preparat corespunzător. Mai precis, totul depinde de timpul de fierbere.
În acest sens, medicul Mihail Pautov a dezvăluit perioada ideală de fierbere a unui ou, pentru a avea parte de toate proprietățile sale.
El a explicat, într-un clip de pe rețelele de socializare, că – pentru a fi sănătos – un ou nu trebuie să se lase pe aragaz două minute, pentru că în felul acesta nu este gătit suficient.
FOTO – Facebook
De asemenea, va fi greu de digerat pentru organism și absorbția proteinelor se îngreunează. Cel mai bine ar fi să se lase la fiert aproximativ șase minute, aceasta fiind varianta optimă pe care o recomandă celebrul medic. Totodată, el susține că un ou care se fierbe cel puțin opt minute va fi perfect gătit.
„Oul fiert timp de șase minute este deja varianta care se apropie de cea mai bună digestie. Cele mai bune variante sunt la opt minute, 10 minute și tot așa, adică oul cât se poate de gătit”, a completat Mihail Pautov, pe TikTok.
Deci, cu cât oul este mai bine preparat termic, cu atât digestia și absorbția proteinelor sunt mai eficiente în corpul uman.
Medicul îi îndeamnă pe oameni să consume cât mai multe ouă pentru că au în compoziția lor colină, are este un nutrient bun pentru creier și ficat.
Specialistul consideră că este necesar ca fiecare persoană să mânânce cel puțin trei ouă în fiecare zi, dimineața sau pe parcursul zilei.
„Ideal este ca albușul să fie complet gătit. Nu putem spune asta și despre gălbenuș, el poate să fie ușor moale. Ideal și cel mai bine absorbabil este când și gălbenușul este gătit complet. Un ou fiert timp de două minute este foarte puțin făcut. O să fie greu de digerat, iar absorbția proteinelor și digestia lor din acest ou se fa face foarte greu”, a explicat Mihail Pautov.
Ouăle reprezintă o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Acestea sunt bogate în vitaminele A, D, E, K, B2, B12 și minerale esențiale, cum ar fi fosfor, seleniu și zinc. Sunt ideale pentru reducerea consumului caloric pe parcursul zilei.
Mihail Pautov spune că ouăle bune din comerț sunt cele cu cifra 0 (ou bio) sau 1 (ou de la găini crescute în aer liber). Cele cu 2 sunt ouă care vin de la crescute la sol, dar în hale fără lumină.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock