Cum deosebim gripa de coronavirus şi o viroză respiratorie. Precizările medicilor

Cum deosebim gripa de coronavirus şi o viroză respiratorie. Precizările medicilor
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 06/04/2022, 00:29

Cazurile de răceli şi viroze au crescut cu 70%, în ultimele două săptămâni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar spitalele şi cabinetele medicilor de familie sunt pline de pacienți.

Gripa este mai severă decât tulpina Omicron, avertizează medicii, în contextul în care masca nu mai este obligatorie în locurile publice, iar numărul infecţiilor respiratorii a explodat, scrie Adevărul.

Doar la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi sunt internate peste 20 de persoane confirmate cu gripă. Unul dintre pacienţi a avut nevoie să fie transferat către Anestezie şi Terapie Intensivă, după ce starea sa de sănătate s-a agravat.

Gripa debutează brusc

Medicii ieşeni atrag atenţia că, odată cu relaxarea măsurilor, mai ales după ce purtarea măştii de protecţie nu a mai fost obligatorie, a crescut vizibil numărul celor care ajung la spital cu simptome de gripă.

„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului. Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul muşchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Femeile însărcinate şi bolnavii cronici

Deşi, de cele mai multe ori, pentru persoanele sănătoase gripa nu reprezintă un pericol vital, pentru persoanele cu afecţiuni cronice sau pentru femeile însărcinate este nevoie de o atenţie sporită.

„Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează şapte zile”, a mai precizat dr. Florin Roşu.

Comparativ, o simplă viroză respiratorie vine la pachet cu rinoree (curgerea nasului), nas înfundat, tuse umedă, astenie uşoară şi febră până la 38 de grade sau deloc.

Pentru prevenirea infectării, medicii recomandă să purtăm în continuare masca de protecţie, în special în zonele aglomerate, dar şi să ne vaccinăm antigripal.

„Prevenţia se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală – purtarea măştii, evitarea spaţiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populaţia să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii”, a completat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Gripă versus Omicron

Persoanele nevaccinate antigripal pot dezvolta o formă gravă a bolii, chiar cu simptome mult mai severe decât cele ale infecţiei cu Sars-Cov-2. Specialiştii au precizat că gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron.

„Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A”, a mai spus medicul din Iași.

Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide. Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc statul le acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie. În România, s-au imunizat împotriva gripei 1,4 milioane de oameni.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Locuința lui Salman Khan, ținta unui atac armat. Cum se simte marele actor
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult