Prima pagină » Actualitate » Cât cheltuie România pentru Apărare. Salariile și pensiile sunt în TOP

Cât cheltuie România pentru Apărare. Salariile și pensiile sunt în TOP

Cât cheltuie România pentru Apărare. Salariile și pensiile sunt în TOP
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Un studiu Eurostat relevă că România a cheltuit în anul 2023 suma de 27,2 miliarde de lei, circa 5,7 miliarde de euro, pentru Apărare. Suma reprezintă 1,7% din PIB, înregistrat în 2023, în valoare de 320 de miliarde de euro. La nivelul UE, cheltuielile publice generale pentru Apărare s-au ridicat la 227 de miliarde de euro, reprezentând 2,7% din totalul cheltuielilor publice generale și echivalentul a 1,3% din PIB-ul UE.

Acest raport mai indică faptul că un procent de 42% din cheltuielile totale pentru Apărare din România s-a dus pe „remunerarea angajaților”, inclusiv pensii. Iar 29% din banii cheltuiți au fost destinați „consumului intermediar”, constând în achizițiile publice de bunuri și servicii.

De asemenea, investițiile de capital, precum achiziția de echipamente și infrastructuri noi s-au ridicat la numai 20% din cheltuielile de apărare.

Anul trecut, bugetul Ministerului Apărării Naționale din România a fpst de 40 de miliarde de lei, iar cea mai mare parte a sumei, 5 miliarde de euro, a fost a fost destinată cheltuielilor de funcționare inclusiv salarii și pensii, iar 3 miliarde de euro au fost alocate pentru investiții și achiziții.

Pentru acest an, s-a prevăzut un procent de 2,24% din PIB, respective 42 de miliarde de lei, adică 8,4 miliarde de euro, iar bugetul ar putea crește la 2,5%, dacă programele de înzestrare militară sunt derulate cu succes.

Cât au cheltuit statele UE pentru Apărare

Studiul Eurostat a arătat că, în 2023, cele mai ridicate niveluri ale cheltuielilor totale pentru apărare în țările UE au fost constatate în țări precum: Letonia – 3,1% din PIB, Estonia – 2,7%, Lituania – 2,5%, Grecia – 2,2%, Polonia – 2,2%, Cipru și Ungaria – 1,8%, dar la fel și în Franța, Danemarca și Suedia.

România, cu „zero” la capitolul „ajutor militar extern”

Cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniu, la nivelul UE, a fost concentrată în categoria „apărare militară”, cu 1,1% din PIB. „Apărarea civilă” apărarea prin cercetare și dezvoltare” și „cheltuielile de apărare neclasificate” au reprezentat împreună mai puțin de 0,1%, în timp ce „ajutorul militar extern” a reprezentat tot 0,1% din PIB.

Ajutorul militar extern a constat, în principal, în donații de armament și echipamente militare Ucrainei, pentru a se putea apăra în războiul declanșat de Rusia. În statistica Eurostat, România apare cu cu zero euro cheltuiți pentru ajutor militar extern, alături de Ungaria, Malta, Austria, Slovenia, Irlanda, Grecia.

Autoritățile române au păstrat „la secret” ajutorul militar acordat Ucrainei, după invazia Rusiei, fapt ce a determinat ca aceste cheltuieli să fie trecute, cel mai probabil, la alte capitole.

„Raportarea ajutorului militar ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu este încă pe deplin armonizată pentru toate țările, astfel încât donațiile de echipamente în natură nu sunt încă pe deplin reflectate în cheltuielile totale din ajutorul militar extern. Aceste omisiuni nu afectează nivelul cheltuielilor totale și al cheltuielilor totale pentru apărare”, se menționează în studiul Eurostat, potrivit Libertatea.ro.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele