Broșura de admitere la liceu pentru anul școlar 2025-2026 a fost publicată de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Aceasta conține numărul de locuri la liceele din București, specializările, codurile și media ultimului admis în anul școlar anterior.
Broșura de admitere pentru elevii din Capitală a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar București, . Mai multe județe au publicat deja broșura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar 2025-2026.
Potrivit broșurii de admitere, şi anul acesta Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” este cel mai bun liceu din Capitală, după ultima medie de admitere din anul trecut. Urmează Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Colegiul Național „Sfântul Sava”.
Specialiştii au făcut o serie de recomandări în legătură cu completarea fişelor de înscriere la liceu în 2025. Printre ele, ideea de a bifa cât mai multe opţiuni de licee dorite, astfel încât elevul să fie sigur că obţine înscrierea la unul dintre liceele dorite.
De asemenea, se recomandă completarea fişei de înscriere la liceu cu efectuarea unor alegeri oneste, respectiv să fie bifate licee unde elevii ştiu că au avea şanse să fie admişi, după rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională 2025.
Repartizarea se face în limita locurilor aprobate prin planul de școlarizare, iar în cazul în care doi candidați au aceleași medii de admitere, ei vor fi departajați după următoarele criterii:
În general, elevii au posibilitatea de a verifica datele trecute în fişa de înscriere la liceu în 2025 înainte ca aceasta să fie înregistrată în aplicaţia informatică centralizată, dar dacă se observă greşeli, elevii au la dispoziţie posibilitatea de a corecta eventualele greșeli în baza de date computerizată, înainte ca fişele corectate să fie listate.
Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu reprezintă media generală la examenul de Evaluare Națională calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute.
Ministerul Educației și Cercetării alocă 134.000 de locuri la liceu, conform hotărârii de Guvern nr. 440 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2025-2026.
Generația care va intra la liceu în 2025 – 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați, a transmis – încă de anul trecut – fostul ministrul al Educației, Ligia Deca.
Ea a precizat că au fexistat discuții recente cu privire la calendarul pentru elaborarea planurilor cadru pentru filiere și profile de liceu, a programelor școlare și pentru tot ceea ce va însemna elaborarea manualelor și formarea cadrelor didactice.
„Generația care va intra la liceu în 2025 – 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați și în timp scurt, imediat ce vom avea validate propunerile de planuri cadru și finalizată discuția în grupurile care sunt deja constituite, le vom face publice în așa fel încât să existe timp și pentru dezbatere publică. Pentru noi a fost foarte important ca dezbaterea publică să aibă loc, să fie suficient de amplă și să nu se suprapună cu perioadele foarte încărcate, de tip examene sau cu perioadele de vacanță”, a spus Deca, potrivit observatornews.ro.
Ministrul Educaţiei anunțase încă din 2024 că, anul acesta, elevii vor avea câte o zi liberă după fiecare probă la Evaluarea Națională. Iată calendarul examenelor naţionale din 2025:
FOTO – ismb.ro