Prima pagină » Actualitate » Cât timp rezistă ouăle fierte în frigider și cum îți dai seama că s-au stricat. Cum trebuie să le depozitezi corect

Cât timp rezistă ouăle fierte în frigider și cum îți dai seama că s-au stricat. Cum trebuie să le depozitezi corect

Cât timp rezistă ouăle fierte în frigider și cum îți dai seama că s-au stricat. Cum trebuie să le depozitezi corect
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Ouăle fierte sunt nelipsite de la masa de Paște, însă mulți nu știu cât timp și cum pot să fie păstrate în suguranță în frigider.

Astfel că, dacă ouăle nu sunt depozitate corect în frigider, ele se pot strica mult mai repede. Durata de valabilitate a ouălor fierte este un subiect important, mai ales după sărbători, când rămânem cu multe ouă în frigider, de la masa de Paște. Cu toate că par rezistente, ouăle au un termen scurt de consum. Dacă se păstrate cu tot cu coajă, într-un recipient închis și la o temperatură constantă, ouăle pot să reziste în frigider între 5 și 7 zile.

Este important ca frigiderul să nu fie setat la o temperatură mai mare 4 grade C. Dacă ouăle au fost deja decojite, durata de valabilitatea scade și mai mult: este recomandat consumul în maximum 2-3 zile, mai ales dacă nu sunt ținute într-un recipient închis ermetic.

Un alt aspect esențial este și momentul în care ouăle au fost fierte. Ar fi ideal să notezi data fierberii, mai ales dacă le-ai pregătit înainte de masa de Paște. Evită să le păstrezi la temperatura camerei, chiar dacă nu au fost încă desfăcute, întrucât asta favorizează apariția bacteriilor.

Mai mult, dacă observi un miros neplăcut, o textură modificată sau o culoare diferită, nu trebuie să le mai consumi. Deși unele arată bine, ele pot fi deja alterate.

Cum se depozitează corect ouăle fierte

Pentru a păstra corect ouăle fierte și a evita riscul contaminării sau alterării rapide, trebuie să respecți câteva reguli simple, însă esențiale. În primul rând, trebuie să pui ouăle imediat în frigider după ce s-au răcit complet, nu trebuie lăsate prea mult la temperatura camerei. Ar fi ideal să le depozitezi în coajă, într-un recipient închis, din sticlă sau plastic cu capac. Așa, ele sunt protejate de mirosurile din frigider și de contactul cu alte alimente.

Iar dacă ouăle sunt deja decojite, trebuie să le înfășori în folie alimentară sau să le păstrezi într-o caserolă închisă ermetic, pentru a preveni uscarea sau contaminarea. Alt truc util este să le ții separat de alimente crude, mai ales de carne sau de pește, pentru a evita transferul de bacterii.

Nu se recomandă congelarea, deoarece textura și gustul se modifică. Nu le păstra nici pe ușa frigiderului, deoarece temperatura fluctuează des. Cel mai bine este să le ții pe raftul din mijloc, deoarece acolo aerul este rece și constant.

Cum îți dai seama că un ou fiert s-a stricat

Primul indiciu este mirosul. Astfel că, dacă oul emană un miros neplăcut, puternic, sulf, acesta este un semn clar că oul nu nu mai este bun de consum. Al doilea semn este aspectul: Dacă observi o textură ciudată a albușului, prea moale, lipicioasă sau cu pete, este bine să se evite consumul. Apoi, dacă a căpătat o tentă verzuie sau gri, nu este obligatoriu ca oul să fie alterat, dar indică faptul că a fost fiert prea mult sau că a fost păstrat prea mult timp.

Un alt indiciu ar fi apariția unor puncta negre, gri sau albăstrui pe suprafața oului. Acestea pot să fie semne de mucegai sau de dezvoltare bacteriană.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și