Atunci când vine vorba despre tradiții pascale, fiecare popor adaugă o notă specială preparatelor clasice. Iar grecii sunt renumiți pentru Grecii, cunoscuți pentru bucătăria lor bogată în arome mediteraneene și reușesc să transforme pasca într-un desert rafinat, plin de savoare și de culoare. Astfel că două ingrediente cheie pe care le folosesc pentru a aduce un plus de gust și personalitate fac diferența la acest preparat traditional.
Astfel, primul ingredient care face diferența este coaja de portocală bio, proaspăt rasă. Este musai ca aceasta să fie bio, întrucât coaja fructelor tratate chimic poate să conțină reziduuri dăunătoare. Înainte de a rade portocala, ea trebuie spălată foarte bine, eventual cu apă caldă sau cu o perie ori un burete pentru fructi, ca să îndepărtezi orice impuritate. Aroma de portocală aduce o notă aparte, fresh, care se îmbină perfect cu gustul fin al brânzei și cu dulceața stafidelor.
Apoi, un alt truc pe care grecii îl folosesc este hidratarea stafidelor în apă fierbinte, combinată cu esență de rom. Acest pas face o mare diferență.
Stafidele se umflă, devin suculente și capătă o aromă profundă, ușor alcoolizată, ce dă o nouă dimensiune gustului. Se recomandă deci să fie lăsate la înmuiat cel puțin 15-20 de minute înainte să fie adăugate în compoziție.
Pregătirea stafidelor: se pun stafidele într-un bol, se adaugă apa fierbinte și esența de rom, apoi se lasă la hidratat 20 de minute, după care se scurg bine.
Umplutura: într-un bol mmare, se amestecă brânza cu smântâna, zahărul, ouăle, grișul, vanilia și coaja rasă de portocală. Se amestecă bine până se obține o compoziție omogenă, iar la final, se încorporează bine stafidele hidratate.
Asamblare: se întinde aluatul de cozonac într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt, lăsând marginile să urce pe pereții formei. Se toarnă apoi umplutura peste aluat și se nivelează. Se poate face pască și fără aluat, turnând direct umplutura în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coacere: se pune pasca în cuptorul preîncălzit la 170 de grade C și se coace vreme de 50-60 de minute, până ce suprafața devine aurie, iar umplutura se încheagă. Înainte de a o tăia, pasca se lasă la răcorit.
CITEȘTE ȘI: