Prima pagină » Actualitate » Cât costă o pască și un cozonac, cu 2 săptămâni înainte de Paște. Cum a reacționat Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România

Cât costă o pască și un cozonac, cu 2 săptămâni înainte de Paște. Cum a reacționat Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România

Cât costă o pască și un cozonac, cu 2 săptămâni înainte de Paște. Cum a reacționat Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la Paște, astfel că oamenii își fac calcule despre cât ne va costa masa de Paște de anul acesta.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor a dat o „listă” minimă de prețuri și a spus și cu ce ingrediente „speciale” sunt făcute pasca și cozonacul, elemnete tradiționale nelipsite de la masa de Paști.

„Pască cu 3 conservanți, margarină și acid citric – 120 lei/kg.
Cozonac cu ulei de palmier, aromă de panettone și dioxid de sulf – 149 lei/850 g.
Cât credeți că ne va costa masa de Paște pentru două persoane?”, este reacția pe Facebook a Asociației pentru Protecția Consumatorilor.

Imediat, au venit și reacțiile oamenilor:

„Cu praf de ouă, brînză sintetica si conservanti asta numesc ei turta aia cancerigenă!” sau „E bună! Cu atâția conservanți, ne conservăm și noi! Margarina e fix ce trebuie”.

Cât costă carnea de miel înainte de Paște

De altfel, se știe că masa de Paști va fi mai scumpă anul acesta decât anul trecut. Să nu uităm nici de carnea de miel, scoasă deja la vânzare în magazinele, piețele și târgurile din România.

Spre exemplu, în Piața Obor din Capitală, un miel întreg poate să coste și 600 de lei. 40% dintre români își doresc să aibă pe masa pascală cel puțin o pulpă de carne de miel sau una de ied.

Conform AgroIntel, în 2023, un miel întreg costa între 15 – 20 de lei pe kilogram pentru un miel întreg, iar în 2024, în jur de 25 – 30 de lei/kg. Anul acesta, prețul pornește de la 40 lei kilogramul.

Jumătățile de miel se vând acum cu 35 de lei kilogramul, deși se poate găsi și la 26 de lei kilogramul. O pulpă de spate se vinde cu 40 de lei kilogramul, pe când cotletul de miel ajunge la 45 de lei. Ceafa de miel pentru friptură se vinde la 40 de lei kilogramul. Un miel întreg, care poate cântări între 12 și 15 kilograme, se comercializeazî cu 40 de lei kilogramul, ajungând să coste deci în total 600 de lei.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și